Глава СБУ: Пранкер “Джокер” – це наше відображення у дзеркалі

Фейки та кіберзагрози є ключовими викликами для національної безпеки, зазначає глава Служби безпеки України Іван Баканов.

“Якщо не говорити про агресію на сході країни, то інформаційні загрози на сьогодні на першому місці. Фейки заполонили інформпростір у всьому світі. Зрозуміти де правда, а де неправда дуже важко”, – сказав Баканов в ексклюзивному інтерв’ю агентству “Інтерфакс-Україна”, відповідаючи на запитання про те, які наразі ключові загрози національній безпеці України.

Глава СБУ наголосив, що дезінформація дестабілізує ситуацію, а у фейковому полі працюють не лише внутрішні сили.

Ще одним ключовим викликом нацбезпеці Баканов назвав кіберзагрози.

“Захист інформаційних баз, зокрема тих, які будуть в основі програми “Держава в смартфоні” – це пріоритет. Спільно з РНБО, Кабінетом Міністрів, кіберпідрозділами інших правоохоронних органів ми нині працюємо над цим питанням. Тобто, йдеться не лише про девайси, а й про комунікації, які також має бути захищено”, – розповів глава української спецслужби.

Відповідаючи на запитання про те, чи є пранкер “Джокер” одним із доказів таких загроз, Баканов сказав: “Джокер” – це наше відображення у дзеркалі. І тут, на мій погляд, ми більше маємо приділяти увагу політичній культурі в Україні загалом, адже сьогодні їжу “Джокеру” дають саме політики. Ми всі маємо змінитися для того, щоб він просто залишився без роботи”.

Баканов звернув увагу на те, що “Джокер” став своєрідним явищем і отримав послідовників: “Білий лицар”, “Темний лицар”… Але якщо ми змінимося самі – всі вони залишаться без роботи”.

Глава української спецслужби не став уточнювати, хто стоїть за “Джокером”. “Є бачення, звісно. Є оперативна інформація, але рекламувати людей, які стоять за цим, не має сенсу”, – сказав він.

Говорячи про те, чи може цей процес бути інспірованим ззовні, Баканов повідомив: “Так, ми бачимо ці зв’язки”.

Загалом, за його словами, за всіма цими процесами “однозначно варто спостерігати”.

Повний текст інтерв’ю з главою СБУ буде розміщено на сайті агентства “Інтерфакс-Україна” у відкритому доступі.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *