Зрада! У НАТО лютують: ніхто такого не чекав – Німці ш0кували всіх. Друзі Путіна, що відбувається?

На тлі зростання небезпеки нового вторгнення Росії в Україну все більше країн заявляють про готовність допомогти Україні зброєю. Серед таких країн є й Естонія.

Про це пише видання “The Wall Street Journal”.

А проте Німеччина начебто проти того, щоб естонці передали українцям зброю німецького виробництва. Щонайменше, про це з посиланням на інформовані джерела повідомили американські журналісти.

Джерела американського видання серед естонських та німецьких офіційних осіб повідомили, що Німеччина відмовляється видавати Естонії дозвіл на експорт німецької зброї до України.

Нагадаємо, що раніше цього ж дня, 21 січня, Естонія заявила, що готова дати Україні зброю для захисту від Росії – протитанкові Javelin та інші види. 

“Сьогодні Україна стоїть на передовій військового конфлікту з Росією. Треба бути точними – війна в Україні триває і сьогодні, і важливо всіляко підтримувати Україну, щоб вона могла протистояти агресору”, – сказав міністр оборони Естонії Лаанет.

У країнах Балтії наголосили, що наданням зброї вони показують, що підтримка офіційному Києву – не лише ініціатива на словах. Союзники – єдині у своїй підтримці, а Естонія виступає ініціатором допомоги Україні.

Але на постачання зброї потрібен дозвіл країн-виробників. І якщо з першими проблем не мало б бути (виробники Javelin – США, а вони й самі постачають Україні зброю, й іншим країнам робити цього не забороняють), то з “іншими видами” не все так просто.

Зокрема, мовиться про 122-міліметрові гаубиці Д-30, (стріляються на 20 кілометрів). Естонія готова їх віддати Україні, але не готова Німеччина.

Утім, як зазначають на порталі Defence Express, не зовсім зрозуміло, чому Естонія просить дозволу на передачу цієї зброї у Німеччини. Насправді ж ця країна не є виробником Д-30. Самі гаубиці вироблені ще в СРСР, потім їх віддали до радянської Східної Німеччини, а в 1990-х – до Фінляндії. І вже та передала Естонії – у 2009 році.

Однак, можливо, звернення по дозвіл стосується і якихось інших видів озброєння, про які публічно не повідомляли.

Загалом же Німеччина має чітку позицію: постачання зброї Україні може спровокувати Росію на радикальні кроки, тому краще такого ризику уникати. І, відповідно, сама зброю Україні Німеччина не дає.

Утім, в естонському уряді кажуть, що ще намагається переконати Берлін передумати.

Зазначимо, що 21 січня стало відомо про цілу низку охочих країн надати Україні зброю для протистояння Росії: окрім США й Великої Британії, які вже постачають озброєння, про схожі наміри заявили Естонія, Чехія, Нідерланди та Латвія.

В свою чергу Державний департамент США уже дав дозвіл трьом союзникам по НАТО, країнам Балтії, відправити в Україну зброю американського виробництва.

Про це повідомляє Politico з посиланням на джерело в Держдепі

“Запити від Латвії, Естонії та Литви надійшли протягом найближчих тижнів, і останній з них був схвалений у середу ввечері”, – йдеться у повідомленні.

Відповідно до правил експортного контролю, ці три країни повинні були отримати дозвіл від Держдепартаменту перед тим, як передати зброю Україні.

Джерело видання відмовилося вказати, яку саме зброю дозволено передати Україні.

Дозвіл надійшов після того, як американські чиновники посилили попередження про вторгнення Росії в Україну.

До слова, на тижні Велика Британія доставляла Україні легкі протитанкові оборонні системи, оминаючи повітряний простір Німеччини. ЗМІ писали, що Берлін не дав дозволу британським літакам пролітати над німецькою територією. А проте офіційно Німеччина це заперечує.

Джерело: korupciya.com

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *