“Закрутити гайки” не вийде!”: Журналісти записали звернення до ВРУ. “Відхилити скандальний закон про медіа”

У Національній спілці журналістів України (НСЖУ) відбулася прес-конференція відомих журналістів і громадських діячів, на якій вони в черговий раз піддали критиці скандальний законопроект “Про медіа” і закликали народних депутатів його не приймати.

Журналісти заявили, що Верховна Рада повинна відхилити законопроект “Про медіа”, або виключити звідти регулювання друкованих або онлайн-ЗМІ. Вони закликали не робити Нацраду з питань телебачення і радіомовлення мега-регулятором всіх українських ЗМІ.

Учасниками прес-конференції стали: голова НСЖУ Сергій Томіленко, блогер, телеведучий Макс Назаров; журналістка, телеведуча, блогер Наташа Влащенко; президент Української асоціації медіабізнесу Олексій Погорєлов; блогер Сергій Лямець; засновник новинного телеграм каналу “Pavlovsky News” Андрій Павловський, перший секретар НСЖУ Ліна Кущ.

Кожен з учасників є підписантом колективного звернення до Президента та Верховної Ради України із закликом відхилити законопроект “Про медіа”. Звернення вже підписали понад 200 колективів редакцій національних та регіональних ЗМІ, журналістів і блогерів.

“Чому законопроект не передбачає відповідальності Нацради за помилкові рішення, за зловживання, за збитки через перевищення повноважень, як це зараз передбачено в разі неправомірних дій податкових органів?”, – запитує перша секретар НСЖУ Ліна Кущ.

“Ми стоїмо на сторожі прав журналістів і головне – прав громадян на отримання незалежної інформації, зручної або незручної для будь-яких політиків. Ми захищаємо суспільний інтерес. Протестну заяву вже підписали понад 200 колективів редакцій, і ця заява щодня доповнюється новими підписами. Головний заклик журналістського співтовариства – не допрацьовувати законопроект, а відхилити і чесно розпочати діалог щодо реформування (медіа в Україні – ред.), – зазначає голова Національної спілки журналістів України Сергій Томіленко.

“Я чекала за рік роботи президента і його команди бачення майбутнього, бачення розвитку інформаційної сфери, бачення розвитку нової сучасної журналістики”, – зазначає телеведуча і блогер Наташа Влащенко, – “Зате ми отримали проекти закону” Про фейки “(дезінформацію) і” Про медіа “.

Виявляється, владу цікавить цензура і обмеження прав журналістів.

Коли я бачу під заявою підписи і “правильних” і “неправильних” журналістів, тобто, колег, з якими нас ідеологічно розривали 6 років, то прекрасно розумію, що зараз правильно і неправильно роблять “Слуги народу”, – переконаний телеведучий і блогер Макс Назаров. – “Члени команди президента повинні розуміти, що боротися з журналістами – це хоч і традиція в Україні, але це справа невдячна”, – додав він.

“Закрутити гайки” на ринку онлайн-медіа придумали українські чиновники і депутати. Європа цього від нас не вимагає, – зазначає блогер і відомий журналіст з економічної тематики Сергій Лямець. – “Вчора під час участі в онлайн-обговоренні законопроекту” Про медіа “експерт Ради Європи підтвердив, що жорстке регулювання онлайн-ЗМІ на рівні з аудіо-візуальними медіа є невиправданим”, – повідомив Лямець.

“Повноваження Нацради, права журналістів, самоцензура, прозорі і чіткі критерії для штрафів і санкцій – відповідей на важливі питання, які турбують журналістів і медіа-бізнес немає”, – коментує зміст даного законопроекту президент Української асоціації медіа бізнесу Олексій Погорєлов.

“Де українські гроші для українських медіа для українців? Ця історія з проектом” Про медіа “- це привід, щоб журналісти донесли владі про свої реальні потреби, щоб поліпшити інформування громадян, – переконаний засновник новинного телеграм каналу PavlovskyNews Андрій Павловський. -” Йти в західні фонди за підтримкою? Ставати “агентом іноземної держави”? Або іншої держави? В Україні повинні бути захист національних інтересів і продумана політика підтримки розвитку українських медіа “, – зазначив Павловський.

“Обмежити вільний обмін інформацією або доступ до певних онлайн-платформ неможливо в цивілізованій країні”, – кажуть інші учасники прес-конференції. Спроби ввести жорстке регулювання онлайн-медіа не відповідає європейським зобов’язанням України. Національна рада з питань телебачення і радіо повинна залишатися регулятором лінійних аудіовізуальних ЗМІ, із закону повинні бути виключені норми регулювання друкованих та онлайн-медіа “, – закликали учасники представницької прес-конференції в НСЖУ.

Вони закликали всіх журналістів продовжувати спільні дії, щоб донести до президента України спільну позицію щодо недопущення прийняття законопроекту, який обмежує свободу слова.

Джерело: korupciya.com

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *