Шольц дав назад! Доля Криму – Бундестаг на ногах: вже офіційно. Зібрати всіх – Україна переможе!

Канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив, що Захід підтримує Україну зброєю, щоб вона могла захистити свій суверенітет і територіальну цілісність.  Про це він сказав під час візиту до Швеції. Шольца запитали, чи може Україна використовувати зброю, яка постачається із Заходу, також для відвоювання Кримського півострова. Канцлер відповів непрямо.

Ми підтримуємо Україну зброєю, яку ми їй поставляємо, і це для того, щоб вона могла захищати цілісність та суверенітет своєї держави та території, – сказав Олаф Шольц.

Він запевнив Україну, що поставки зброї продовжаться. У цьому главу німецького уряду підтримала прем’єр-міністр Швеції Магдалена Андерссон. 

Росія не повинна виграти цю війну, це важливо для України та Європи. Поки триває війна, ми повинні залишатися непохитними, – сказала Андерссон.

Окрім цього, канслер Німеччини цього року висловив бажання взяти участь у Кримській платформі. Як оцінує таку поведінку та зміну поглядів політтехнолог Михайло Шейтельман, зміни означають, що Шольц не проти деокупації Криму військовим шляхом. З минулого року відбулася повна трансформація поглядів щодо майбутнього звільнення півострова. 

Експерт вважає, що Німеччина фактично погодилася зі зміною умов деокупації з перемовного до військового варіанту.

На запитання про те, чи може Україна за допомогою німецького озброєння займатися звільненням Криму, Шольц фактично не відповів нічого. Він не сказав слово “Крим”, але сказав, що Україна має відновити територіальну цілісність, – зазначив співрозмовник.

З його слів, німецький канцлер тим самим не сказав, що ФРН просила не доводити ситуацію до ескалації й стріляти по Криму. 

Це означає, що навіть Шольц, який на Заході є символом поміркованості та бажання хоч якось домовлятися з росією уже розуміє та визнає право України військовим шляхом повернути собі Крим. І ось тому він погоджується брати участь у Кримській платформі,  – вважає політтехнолог.

На думку Шейтельмана, на сьогодні цілком достатньо лише факту існування Кримської платформи. 

“Нам не важливо, що там буде сказано. Зараз вона проходитиме вдруге. Коли вона проходила вперше – це був символічний жест на тлі того, що всі говорили між собою, як повертати Крим. Сьогодні ми знаємо як. Сьогодні ми не просто знаємо як, ми це робимо: ми бомбимо військові об’єкти Росії в окупованому Криму, і весь світ нас у цьому підтримує”, – зауважив експерт.

На його думку, наразі ані США, ані Німеччина не заперечують проти таких дій України. 

Це символічний захід, але з зовсім іншою символікою, ніж рік тому. Це означатиме, що Україна тиждень тому фізично розпочала війну за Крим. І хто буде на цій платформі – це наші союзники у цій війні, – додав співрозмовник.

Він констатує, що за рік відбулася повна трансформація ставлення до деокупації Криму, позаяк спочатку йшлося лише про “безглузді та безплідні переговори з росією про Крим”.

Власне, за кілька днів, відбудеться онлайн-саміт започаткованої президентом України Володимиром Зеленським Міжнародної Кримської платформи.  Порівняно з минулим роком, всі загрози, пов’язані з окупацією Криму, лише загострилися і стали реальністю. Питання деокупації Криму перейшло з площини необхідності захисту базових принципів міжнародного права у площину нагальної потреби захисту безпеки та стабільності континенту. 

За злочинні і криваві методи «збирання земель», які Москва використовує для повернення свого зоряного імперського часу, Росія має заплатити своїм статусом великої регіональної сили, серйозного міжнародного партнера, постійного члена РБ ООН. Середньовічна імперська ідеологія існування і розвитку цієї держави несумісна з сучасністю і має канути в минуле. І Україна зробить усе можливе й неможливе, щоб допомогти цьому процесові очищення відбутися.

Тож Міжнародна Кримська платформа допоможе скоординувати міжнародні зусилля в цьому напрямі. 

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *