Посадять! Облава на Порошенка – СБУ не спустить: почалося. Після втечі – Гетьман нервує. Це кінець

СБУ та Офіс генпрокурора висунули звинувачення Віктору Медведчуку в державній зраді. Однак інкримінована йому схема вугільних закупівель була б неможлива без санкції президента Порошенка. Про це йдеться у програмі Сергія Лещенка “Чесна політика” на 24 каналі.
https://www.youtube.com/watch?v=CdpPetnr61s

Віктору Медведчуку оголошено нову підозру. За матеріалами Служби безпеки України та підтримки Офісу генпрокурора лідеру ОПЗЖ інкримінують державну зраду та сприяння діяльності терористичної організації.

«Якщо говорити мовою слідства, то Медведчук вчиняв дії, спрямовані на підрив енергетичної незалежності України. Коли Донбас став окупований Росією, а Україна відчула гострий дефіцит вугілля, він зламав домовленості про його закупівлі на світовому ринку, зокрема в ПАР.

Замість цього в Україну поїхало вугілля з окупованих територій. При чому слідство не каже, хто сприяв Медведчуку, але прозоро натякає на Порошенка», – зазначає Сергій Лешенко.

«Безкарність Порошенка та Медведчука була такою вражаючою, що вони не боялися обговорювати все по відкритому зв’язку. Судячи з усього, Медведчук використовував свій російський номер.

Чи то в силу власної самовпевненості, чи будучи переконаним у вірності Порошенка, але він все казав прямим текстом, коли телефонував російським кураторам.

Під час оприлюднення записів Медведчука оточення Порошенка почало казати, що їх було зроблено уже після приходу президента Зеленського. Таку маячню на всю країну розповідав начальник штаба “Європейської солідарності” Олександр Турчинов», – продовжує Лещенко.

Далі журналіст підкреслює, що «тепер нести ахінею не вийде, адже сам Медведчук прямо згадує про якогось “Петра Олексійовича”, якому він доповідає, і який благословив усі дії».

«Наприклад, так було під час цього дзвінка Владиславу Суркову, російському чиновнику та куратору самопроголошених терористичних організацій. Розмови Медведчука та Порошенка про схеми відбувалися навіть тоді, коли тодішній президент перебував у Австралії. Контактувати доводилося з главою його адміністрації Борисом Ложкіним», – підкреслює Лещенко.

Зазначимо, що “Українська правда” ще 5 років тому опублікувала розслідування, в якому детально описала, як замість африканського вугілля українські ТЕС отримували наше ж вугілля з шахт, які розташовані на неконтрольованій території.

Отже, йдеться про закупівлю вугілля на Донбасі ще сім років тому – у розпал війни. Виступаючи у Печерському районному суді прокурор Володимир Потапенко згадував буремні події 2014 року: тоді вже в середині літа українська влада зіштовхнулась із дефіцитом антрациту – адже більшість шахт, що його видобували, опинились за лінією фронту на підконтрольних сепаратистам територіях. Ситуація загрожувала енергетичною кризою ще до початку опалювального сезону. В серпні тодішнє міністерство енергетики та вугільної промисловості, здавалося б, знайшло вихід – 1 мільйон тонн палива для державних теплоелектростанцій (ТЕС) мали купити у Південно-Африканській Республіці (ПАР).

Держпідприємству “Укрінтеренерго” вдалося законтрактувати потрібні обсяги вугілля, і на початку листопада перші партії прибули на ТЕС.

Однак вже за кілька днів на засіданні Ради нацбезпеки і оборони президент Петро Порошенко публічно розкритикував умови контракту і якість вугілля. Прокуратура завела на директора “Укрінтеренерго” кримінальну справу, між адміністрацією президента і урядом Арсенія Яценюка спалахнув конфлікт. Тим часом Росія запровадила мораторій на поставку антрациту в Україну. Нині прокуратура, посилаючись на наявні записи телефонних розмов Віктора Медведчука з представниками владних кіл України і Росії, заявляє, що зрив поставок з ПАР був результатом змови з метою змусити купувати вугілля у непідконтрольних районах Донбасу.

Державна енергогенеруюча компанія “Центренерго” не мала іншого виходу як купувати вугілля з шахт, що опинились під контролем сепаратистів.

Тоді, 5 років тому, коли вперше сплила ця інформація, всі фігуранти від неї відхрещувалися. Зараз це все знайшло підтвердження.

«І якщо роль Медведчука вже досліджена слідством і йому вручено підозру, то попри весь спротив та медійні нападки, СБУ має встановити і роль Порошенка в цій держаній зраді та покарати за усією суворістю закону», – наголосив Сергій Лещенко.

Джерело: korupciya.com

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *