Невідомі зламали сайти українського уряду та Дії: у ЄС відреагували. Фото

У ніч проти 14 січня невідомі зламали низку сайтів українського уряду. Спершу кібератаки зазнав портал Міністерства освіти й науки, де користувачів “зустрічали” погрозливі повідомлення. На ранок п’ятниці у нормальному режимі не працювали вебресурси ще кількох міністерств і Дії.

Українці почали скаржитися на це в мережі, в деяких відомствах у відповідь попросили вибачення за незручності. В СБУ OBOZREVATEL зазначили, що вжерозпочали розслідування інциденту, а з часом частина сайтів відновила роботу (щоб подивитися фото, доскрольте новину до кінця).

Що трапилося

На сторінці mon.gov.ua на темному тлі з’явилися перекреслені знаки з профілем свині, гербом, картою і прапором України. Нижче розмістилися обведені червоною рамкою повідомлення з погрозами українською, російською та польською мовами.

У них кіберзлочинці стверджували, ніби всі особисті дані українців було “завантажено в загальну мережу”.

“Всі дані на комп’ютері знищуються, відновити їх неможливо. Вся інформація про вас стала публічною, бійтеся і чекайте гіршого”, – йдеться у попередженні.

На сайті МОН з’явилися погрозливі повідомлення

Також його невідомі автори заявили, мовляв, це українцям за їхнє “минуле, сьогодення і майбутнє”. А ще “за Волинь, ОУН-УПА, Галичину, Полісся й історичні землі”.

“Сайт МОН зазнав кiбератаки хакерів”, “Що відбувається?”, “Хтось саботує ЗНО”, “Дивне повідомлення на сайті, нехай хакнули, але чого сайт МОН? І не звучит як від українців”, – написали користувачі мережі під дописами міністерства на офіційній сторінці у Facebook.

Українці вказали на неправильну роботу сайту МОН

Також не працював портал Дія – на ньому вказувалося, що він тимчасово недоступний. А ще сайти Міністерства закордонних справ (МЗС) і Міністерства аграрної політики та продовольства (Мінагрополітики), де відкривалося аналогічне оголошення від зломників, що й на сайті Міносвіти.

Припинили роботу й сайти Державної казначейської служби, ДСНС, Міністерства захисту навколишнього середовища і природних ресурсів, Міністерства у справах ветеранів та Судової влади України.

Відповіді відомств і припущення

“У зв’язку з глобальною атакою у ніч з 13 на 14 січня 2022 року офіційний сайт Міністерства освіти і науки тимчасово не працює. Поки тривають роботи з усунення несправності, а також працює кіберполіція, просимо користуватися офіційними вебресурсами МОН”, – прокоментували подію у МОН.

У Міністерстві цифрової трансформації зазначили, що портал Дія тимчасово вимкнули, як і низку інших урядових сайтів. Це було необхідно для локалізації проблеми та запобігання поширення атаки на інші ресурси.

Сайт Дія став тимчасово недоступним

Представник Українського кіберальянсу Шон Таунсенд у Facebook наголосив, що подібна атака хакерів стала очікуваною. Він зазначив, що за змістом та формою це “натякає на зломщиків із невідомої Федерації або вусатої республіки”.

“У EXIF картинки координати вказують на паркування біля школи економіки у Варшаві, але я вважаю, що все це зроблено навмисне, щоб посварити Україну та Польщу”, – поділився думкою Таунсенд.

Реакція ЄС

Глава дипломатії Європейського Союзу Жозеп Боррель засудив кібератаки проти сайтів українських державних установ. За його словами, комітет ЄС із питань політики та безпеки, а також кіберпідрозділи зустрінуться, щоб обговорити питання про те, як відреагувати та допомогти Києву. Для цього вранці 14 січня дипломати скликали спецнараду, розповів він під час зустрічі міністрів закордонних справ Євросоюзу на заході Франції.

“Це заслуговує найсуворішого засудження. Ми збираємося мобілізувати всі наші ресурси, щоб допомогти Україні впоратися із цією кібератакою. На жаль, знали, що це може трапитися. Важко сказати хто за цим стоїть. Я не можу нікого звинувачувати, оскільки не маю доказів, але ми можемо уявити”, – процитувала слова Борреля “Європейська правда”.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *