Лукашенка і Путіна прижали! Притягнути до відповідальності – на міжнародному рівні. Дочекалися!

Лідери країн Великої сімки у спільній заяві пообіцяли притягнути президента РФ Владіміра Путіна та архітекторів та співучасників війни проти України, включаючи режим Лукашенка у Білорусі, до відповідальності за їхні дії відповідно до міжнародного права.

Вони наголосили, що за жодних обставин цивільні особи та особи, які не беруть активної участі у бойових діях, не можуть бути законними цілями.

“Ми докладемо всіх зусиль, щоб притягнути президента Путіна та архітекторів та співучасників цієї агресії, включаючи режим Лукашенка у Білорусі, до відповідальності за їхні дії відповідно до міжнародного права. Для цього ми продовжуватимемо працювати разом з нашими союзниками та партнерами по всьому світу”, – йдеться у заяві лідерів G7, яку поширив Білий дім.

Лідери Великої сімки підтвердили підтримку всіх зусиль щодо притягнення до повної відповідальності винних у злочинах.

“Ми вітаємо та підтримуємо продовження роботи з розслідування та збору доказів, у тому числі Прокурором Міжнародного кримінального суду, незалежною слідчою комісією, створеною за мандатом Ради ООН з прав людини, та місією експертів Організації з безпеки та співробітництва в Європі”, – йдеться у заяві.

Також країни «сімки» засудили спроби Росії замінити демократично обрану українську місцеву владу нелегітимними ставлениками. «Ми не визнаємо ці дії, які порушують суверенітет та територіальну цілісність України»,- підкреслюється в документі.

«Ми продовжимо протидіяти російській стратегії дезінформації, яка свідомо маніпулює світовою – в тому числі російською – громадськістю з надією приховати провину російського режиму в цій війні»,- зазначається в тексті.

Крім того, лідери країн G7 пообіцяли продовжити «серйозні й швидкі» економічні санкції проти режиму путіна; поступово відмовитися від російських енергоносіїв; заборонити росії доступ до ключових послуг; обмежувати можливості російських банків до світової фінансової системи; посилити кампанію тиску на фінансові еліти рф.

Лідери провідних країн світу підкреслили, що продовжують стояти разом з Україною у непростий для неї час.

«Ми залишаємося єдиними в нашій рішучості, щоб президент путін не здобув перемогу в його війні проти України. Ми зобов’язані – в пам’ять усіх, хто боровся за свободу у Другій світовій війні – продовжувати боротьбу за неї сьогодні, за народ України, Європи та світову спільноту»,- заявили лідери G7.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *