Литва під прицілом? Вже на кордоні – жорст0кий план путіна. Цин!зму немає меж – зупинити ворога!

Путін погрожує Литві заходами, які не озвучує. Варто зауважити, що російські війська також проводять навчання в Балтійському морі. Місцеві жителі Калінінграду помічають все частіше в небі російські винищувачі.У чому ж причина?

Місцеві блогери називають це найбільш очевидним способом залякати сусідню Литву, яка з вихідних не пропускає до відрізаного від Росії військового міста вантажі, заборонені санкціями ЄС: будівельні матеріали, сталь, цемент. Про це йдеться у  сюжеті ТСН.

В прикордонному литовському містечку Кібартай з понад чотирма тисяч мешканців  з’явився плакат «Слава Україні!». І це не просто так.  Новини тут останніми днями дивляться набагато уважніше, ніж раніше.

«Трохи хвилююся. Там військові маневри, а ми зовсім поруч з кордоном. Стріляють, рухаються… це тривожить», – каже місцева мешканка.

Президент Литви переконує з екранів: до економічних заходів з боку Росії країна готова, а військових, як би Росія на це не натякала, не буде. «Ми готові, скажімо, до відключення від енергетичної системи «Брелл» чи інших дій. Але я не верю, что Росія наважиться на щось у військовому сенсі, бо ми член НАТО», – переконує він.

Литва припинила пропускати приблизно половину вантажів до Калінінграда зі своєї території, бо в дію вступили ухвалені ще в березні санкції ЄС. Москва сприйняла це надзвичайно болюче, викликала послів Литви та Євросоюзу, сипле погрозами.

Але попри це, членство Литви в північно-атлантичному Альянсі дійсно заспокоює більшість городян.

«Я не панікую. Нічого не буде, бо Литва в НАТО, Литва в ЄС. Не вірю, що вони на нас нападуть», – зазначає місцевий  Віталіус.

«Ніхто не знає, що буде далі, але ми не збираємося тікати. Я тут народилася, ми залишимося тут», – переконує Лайма.

Варто зазначити, що напад на Литву буде одночасно нападом на Сполучені Штати і весь північно-атантичний Альянс, заявили у відповідь на російські заяви в американському держдепі. Західна преса все ж аналізує ризики потенційного протистояння… чомусь активно цитуючи при цьому нібито ліберальних росіян. Так мільйонер-втікач Ходорковський на сторінках Financial Times попереджує про повітряну блокаду Литви. Це мовляв дозволить російським літакам літати напряму, а НАТО поставить перед важким вибором.

Розглядають і можливість приєднання до цієї операції білорусів, разом вони змогли б відрізати країни Балтії від інших держав Альянсу, вважають аналітики австралійського видання Financial Review, а це ускладнить для НАТО їх захист.

З тим, що Сувалкський коридор – стокілометрова територія, по якій зараз проходить кордон між Польщею та Литвою – найголовніша стратегічна мета Кремля в разі, якщо Путін остаточно оскаженіє, погоджується й американське видання Politiko. Литовський 900-кілометровий кордон з Росією та Білоруссю – найдовший серед країн Альянсу, але 20-тисячна армія Литви і 5 літаків сама себе точно захистити не зможе. До останнього Штати і Німеччина не нарощували там присутності, аби не дратувати Росію. Тепер усі сподіваються, що вона занадто зайнята в Україні, аби кинути сили ще й сюди.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *