Країна у траурі! Він п0мер – колишній президент пішов з життя: “переніс ісульт”

Колишній президент Алжиру Абдель-Азіз Бутефліка помер у віці 84 років. Він очолював країну з 1999 по 2019 рік.

Бутефліка керував країною майже два десятиліття, покинувши свою посаду у 2019 році після того, як його претензія на п’ятий термін перебування на посаді призвела до масових вуличних протестів.

Він зіграв ключову роль у війні за незалежність Алжиру в 1950-60-х роках. Тоді, у 1999 році, коли Алжир вийшов із жорстокої громадянської війни, у якій загинуло майже 200 000 людей, він став президентом за наполяганням військових.

Його політична кар’єра розпочалася рано: після незалежності Алжиру від Франції у 1962 році він став наймолодшим міністром закордонних справ світу у свої двадцять років-рекорд, який зберігається досі.

Він обіймав цю посаду 16 років і був активним членом ООН. Будучи президентом Генеральної Асамблеї 1974 року, він запропонував палестинському лідеру Ясіру Арафату звернутися до керівного органу ООН – безпрецедентний і новаторський крок.

Ще до того, як він пішов у відставку, Бутефліка рідко з’являвся на публіці, оскільки в 2013 році переніс інсульт, це викликало припущення, що управляли країною його соратники.

Після відставки Бутефліки влада почала розслідування корупції, що призвело до тюремного ув’язнення багатьох осіб з його оточення, включаючи брата і радника Бутефліки Саїда.

Після терактів 11 вересня 2001 року Бутефліка оголосив про партнерство із Заходом у боротьбі з тероризмом.

Джерело: korupciya.com

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *