Кого вважатимуть ухилянтами: адвокат роз’яснив, як на практиці працюватимуть нові правила призову

Кого через 60 днів вважатимуть ухилянтами, яке буде покарання

16 квітня 2024 року президент України Володимир Зеленський підписав новий закон про мобілізацію, який передбачає деяке посилення мобілізації в Україні. Новий закон про мобілізацію набуває чинності через місяць з дня, наступного після його оприлюднення.пише ТСН

Кого вважатимуть ухилянтами

Як зазначає адвокат юридичної компанії Riyako & Partners Микола Максимов: “У законі прописані доволі жорсткі вимоги”. Військовозобов’язані повинні протягом 60 днів після того, як буде опубліковано наказ президента, і закон набуде чинності, оновити свої дані у військкоматі. Зробити це можна особисто або через електронний кабінет призовника, реєстрація в якому є добровільною справою.

Ті, хто проігнорують ці вимоги, автоматично вважатимуться ухилянтами.

Військкомати можуть звернуться до поліції для оголошення таких людей у розшук. Поліція може доставити їх до ТЦК. Якщо їй це не вдасться, поліцій направить письмову вимогу про виконання зобов’язань від імені керівника військкомату. Навіть, якщо такий лист не буде вручений людині особисто, військкомати  можуть звернутися до суду, щоб обмежити порушників у праві на водіння транспортним засобом і оштрафувати.

Яким буде покарання для ухилянтів

“Якщо листоноша прийде з вимогою від військкомату про виконання зобов’язань і не знайде адресата на місці, він поставить позначку, що вимогу вручити неможливо. І все. Через 10 днів керівник ТЦК має право звернутися до суду, щоб людину обмежили в управлінні транспортним засобом”, — пояснює юрист.

Також днями в Раді ухвалили закон в першому читанні, згідно з яким планують підвищити штрафи за порушення правил військового обліку. Найближчим часом його мають розглянути в другому читанні.

Щодо поліціянтів, новий закон, на думку фахівця, фактично легалізує можливість застосовувати силу, щоб доставити людину до військкомату, якщо вона перебуває в розшуку. До прийняття закону  механізм оголошення в розшук, якщо людина не з’явилася за повісткою теж існував. Але це робили лише в окремих випадках, тому що цей  процес довгий.

На думку адвоката після прийняття закону цей механізм теж буде рідко застосовуватися. Для поліції шукати десятки тисяч людей, яких оголосять у розшук – це велике навантаження, так само як і для судів. З іншого боку, якщо людина потрапить у базу “Оберіг”, на будь-якому блокпосту її вправі після перевірки документів доправити до військкомату.

Як на практиці, на думку адвоката, будуть оновлювати дані в ТЦК

Як вважає адвокат Микола Максимов, обов’язково оновити дані потрібно буде тим, хто взагалі не значиться в ТЦК та СП після початку повномасштабного вторгнення.

“Глобально підіймати бази та вимагати оновити дані кожного, на мій погляд, не будуть. ТЦК завантажені паперовою роботою, їм бракує часу, щоб по кожній людині надсилати запит у поліцію, потім письмову вимогу про виконання зобов’язань, потім позови до суду. Думаю, співробітники ТЦК та СП порівняють інформацію, яка у них є з тією, що в держреєстрах. Якщо про людину немає зовсім ніяких даних у ТЦК, з нею працюватимуть”, — зазначає юрист.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *