Фатальний улов! Одразу після затримання – заженуть назад в Україну, козир для Зеленського. Торгів не буде

Затримавши російського громадянина Олександра Франчетті, який брав участь в окупації Криму, Чехія шантажуватиме Росію для відстоювання своїх інтересів. Таку думку в ефірі програми “Сьогодні Ранок” на каналі “Україна 24” висловив конфліктолог Володимир Мулик.

“Росіяни будуть керуватися правилом “русские своих не бросают”, річ у тім, що він є громадянином Росії. І зовсім інша цікава річ, що свого часу він балотувався в Севастополі в депутати”, – сказав експерт.

Мулик зазначив, що завдяки роботі чеських спецслужб, у цій країні за терористичну діяльність затримано декілька громадян Росії.

“За вересень трьох представників незаконних збройних формувань, які воювали на боці Росії, вже посаджено до в’язниць, це громадяни Чехії. У Франчетті чехи обіцяють забрати посвідку на проживання.

І ось тут потрібно зробити зауваження нашим спецслужбам – це той випадок, коли наші західні партнери задають тон і показують нам рівень роботи. Чехія в цьому випадку розігрує свої карти, шляхом захисту своїх інтересів вони вийшли на міжнародні торги й шантажують Росію”, – сказав Мулик.

На його думку, Україні потрібно поставити під контроль всіх, у кого є іноземний паспорт.

“Ми повинні розділити процесуальні та моральні питання. У процесуальних Україна програє, і екстрадують Франчетті не в Україну, а в Росію, це буде виграш російської дипломатії. Моральні питання інші – я б підняв питання адженди всіх іноземних громадян з іноземними паспортами з часів Майдану, і проводив би серйозну роботу, як проводять її чехи, які ведуть цілеспрямовану політику державного інтересу”, – сказав Мулик.

Як повідомляють ЗМІ, чеська поліція підтвердила затримання Франчетті “на підставі міжнародного ордера на арешт” в аеропорту Праги. Арешт був проведений за запитом української влади.

За даними сайту “Миротворець”, у 2014 році Франчетті приїхав до Криму, вступив у незаконне збройне формування “Самооборона Севастополя”, а потім організував інше НЗФ – розвідгрупу “Північний вітер”. Франчетті був нагороджений “медаллю” “За повернення Криму”.

Відзначимо, що «Багато учасників «самооборони», інші активісти після подій «російської весни» опинилися не при справах. І Франчетті тут не виняток, ‒ говорить проросійський активіст Ленур Усманов, який добре знайомий із Франчетті. ‒ Я знаю його, як дуже хорошу, чуйну людину, його наша влада просто залишила за бортом».

Після програних у 2014 році виборів Франчетті практично не брав участі в місцевій політиці. Якийсь час він був громадським помічником ексдепутата підконтрольних Москві Закзборів міста Ольги Хомякової, однак пізніше відмовився від цієї посади.

При цьому Франчетті залишався співзасновником громадської організації «Севастопольська оборона», в яку входило багато колишніх учасників парамілітарних структур міста. Напередодні виборів до Держдуми Росії у 2016 році серед колишніх учасників «самооборони» стався розкол, згадує співрозмовник Крим.Реалії, наближений до Закзборів, який просив не називати його імені «через чутливість теми».

Тоді частина колишніх «самооборонівців», включаючи Франчетті, підтримувала «Единую Россию», а інша частина ‒ ДНД «Рубіж» та «Беркут». Тоді, за словами нашого джерела, дві групи сильно конфліктували між собою, зривали плакати й заходи опонентів. «Іноді доходило навіть до мордобою», ‒ резюмував співрозмовник.

Джерело: korupciya.com

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *