Фатальний удар! Ахметов приречений: втратить все – Зеленський добиває. Шантаж не пройде – кінець

Тимчасові адміністрації на енергокомпаніях «заточені» під Ахметова. Так стверджують у Телеграм-каналі Топ Енерджі.

На каналі розповідають, що законопроект про запровадження тимчасових адміністрацій на об’єкти енергетичної інфраструктури, направлений на компанії Ріната Ахметова. Принаймні, так кажуть у партії «Слуга народу».

Як написано у самому проекті, оприлюдненому Міненерго 1 грудня, головна мета закону – створити механізм запровадження тимчасових адміністрацій «у разі загрози» перебоїв із подачею електрики.

У проекті написано, що у разі небезпеки Міненерго зможе вводити тимчасову адміністрацію на генеруючі компанії та обленерго.

Після введення такого адміністратора всі органи управління та Наглядової ради тощо. повинні йому підкорятися.

Цей закон може торкнутися всіх приватних та державних гравців на енергоринку. Але, як зізнаються співрозмовники в «Слузі народу», він заточений під Ахметова.

По суті, влада вирішила підготувати варіант тимчасової «м’якої націоналізації».

Водночас Телеграм-канал Вертикаль розповідає про те, що  Банкова зробила новий хід у війні проти Ахметова, але при цьому залишила олігарху можливі шляхи до «почесного відступу».

Вони підтверджують інформацію про те, що Міненерго опублікувало законопроект, за яким у разі загрози блек-аутів хоче запроваджувати «тимчасові адміністрації» від держави на приватні підприємства енергосектору. Менеджмент від власника підприємства «зносити» не збираються, але змушуватимуть підкорятися менеджерам держави.

Поки що це лише «намітки», адже цей законопроект ще має затвердити Кабмін, потім пройти реєстрацію в парламенті. А внесуть його до сесійної зали у кращому випадку у січні 2022 року, після «бюджетного процесу» та свят.

Але тут якраз акуратно розрахований весь таймінг процесу – «балакучі голови» Ахметова вже починають загрожувати, що нібито саме наприкінці січня 2022 року можуть початися реальні перебої з електрикою, і якраз на цей час у держави будуть готові напрацювання, як уникнути енергокризи.

Тим більше, що, окрім «політичного» моменту перехоплення управління енергокомпаніями, вийде також і болючий «економічний» момент для Ахметова.

Його «балакучі голови» постійно твердять про нібито хронічний брак вугілля на складах, хоча при цьому порти та залізниця працюють буквально на зношування, щоб доставити паливо на ТЕС. Якщо раптом будуть введені «тимчасові адміністрації» від держави, то заразом стане зрозумілим «секрет», чому Ахметов має постійний нібито дефіцит вугілля.

Тут ще є важливий нюанс, законопроект про «тимчасові адміністрації» на енергокомпаніях – не єдиний «козир у рукаві» Банкової.

Буквально два тижні тому, 15 листопада, ВР ухвалила закон №5219 «Про критичну інфраструктуру», куди насамперед було прописано об’єкти енергетики. Для управління критичною інфраструктурою Кабмін повинен за 6 місяців створити новий орган центральної влади. І якщо раптом знадобиться, то цей новий держорган битиме за тим самим Ахметовим навіть болючіше, ніж РНБО.

До слова, український політолог Володимир Фесенко нагадує, що президентська команда завдала Ахметову потужного удару у відповідь.

Антиахметівські норми у законопроекті №5600 були суттєво посилені. Рента на залізну руду помітно зросла, а відповідно і податкове навантаження на бізнес Ріната Леонідовича. І це важлива складова частина активної антиолігархічної політики.

Цілком імовірно, що саме такий характер матиме подальше протистояння між Р.Ахметовим та командою Президента Зеленського.

Телеканали Ахметова будуть вести проти Зеленського та «Слуг народу» агресивну інформаційну кампанію з метою зниження рейтингів Президента та його партії, одночасно будуть намагатися максимально послабити (а за можливості і зруйнувати) парламентську монобільшість. У відповідь посилюватиметься законодавчий, правовий та адміністративний пресинг на бізнес Ахметова.

І в такій асиметричності ризиків дещо більше для Ахметова. Особливо в тому випадку, якщо мають рацію експерти, які говорять про високу закредитованість ахметівського бізнесу.

Джерело: korupciya.com

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *