Український і турецький омбудсмени відвідали табір для військовополонених росії на Львівщині

Український омбудсмен Дмитро Лубінець і турецька делегація на чолі з омбудсменом Туреччини Шерефом Малкочем відвідали у Львівській області табір, де утримуються російські військовополонені. Про це Лубінець поінформував у Телеграмі.

“Третій день працюємо спільно з Головним Омбудсменом Туреччини Шерефом Малкочем та Омбудсменом Туреччини Садеттіном Калканом в Україні. У межах цього відвідали табір “Захід-1”, у якому перебувають російські військовослужбовці”, – зазначив український омбудсмен.

Лубінець розповів, що представники Туреччини, перебуваючи у цьому таборі, пересвідчилися, що росіян утримують відповідно до норм Женевської конвенції про поводження з військовополоненими.

Омбудсмен поінформував, що у цьому таборі затверджений розпорядок дня, який передбачає восьмигодинний сон військовополонених, поіменні перевірки, триразове харчування, працю, релігійну, інтелектуальну та фізичну діяльність.

“На території установи є крамниця, церква, стадіон, бібліотека, приміщення для перегляду телепередач. російські військовополонені мають змогу зв’язатися з рідними за допомогою засобів IP-телефонії”, – поінформував він.

Уповноважений Верховної Ради з прав людини акцентував увагу на тому, що рф порушує норми Женевських конвенцій, а Україна людяно ставиться до російських військових, які прийшли вчиняти злочини на українській землі.

“Сподіваюся, що врешті-решт наша робота приведе до результатів. І так як права російських військових дотримані в Україні, так будуть дотримані і права українських воїнів у Росії. Працюємо задля цього! Робимо всі можливі кроки та шукаємо нові механізми для повернення додому наших людей”, – зазначив Лубінець.

Уповноважений ВР із прав людини пояснив, що метою цієї поїздки є показати партнерам української держави, що Україна дотримується норм міжнародного гуманітарного права і безперешкодно надає доступ усім необхідним міжнародним організаціям та партнерам до російських військовополонених.

“І наша ціль — щоб міжнародна спільнота мала змогу потрапити й в місця утримання українських полонених у РФ”, – заявив він.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *