НАТО бути! Україна не буде відмовлятись від свого курсу – Стефанішина розчарована заявами організації

Україна не буде відмовлятись від свого курсу в НАТО, попри обговорення гарантій безпеки на переговорах з рф. Про це заявила віцепрем’єр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина в інтерв’ю іспанській газеті El Pais. 

Однак вона висловила розчарування у тому, що НАТО відмовилось встановити безпольотну зону над Україною, яка допомогла б захистити українців від ракет і бомбардувань росії.

Заяви НАТО щодо України трохи розчарували, і, звичайно, ми очікували більшого. Ми країна, яка закріпила у своїй Конституції прагнення до вступу в НАТО, яка реалізує національні програми, орієнтовані на НАТО, і перетворила сектор безпеки та оборони на основі стандартів НАТО, — сказала Стефанішина.

Також віцепрем’єрка піддала критиці вагання Північноатлантичного Альянсу щодо членства України у 2008 році. Тоді наша країна отримала відповідне запрошення на саміті в Бухаресті. За її словами, нерішучість НАТО призвела до війни в Грузії у 2008 році, вторгнення росії в Україну у 2014 році та до повномасштабної війни у 2022 році.

Ця нерішучість привела Путіна туди, де він зараз знаходиться, — підкреслила Стефанішина.

Тож вона впевнена, що НАТО отримає урок із цієї ситуації. Також Ольга Стефанішина зауважила, що Швеція та Фінляндія хочуть доєднатись до НАТО, однак якби і їм довелось чекати на рішення про членство ще 15 років, то і вони опинилися б у стані війни.

Нагадаємо, що раніше і Володимир Зеленський на своїй пресконференції заявив, що НАТО зробило величезну стратегічну помилку, відмовившись приймати Україну до свого блоку.

Я вважаю, що це була велика помилка – не брати Україну в НАТО. Хоча зараз видно, що це б тільки зміцнило Альянс, і було б гарантією Не початку війни з боку рф. Це була стратегічна помилка… Ніхто не розраховував, що ми такі міцні, що ми вистоїмо понад три дні. Деякі великі держави не хотіли вводити санкції та говорили: навіщо потрібно їх вводити, якщо через три дні вони будуть окуповані. Це помилковість на рівні просто ставлення до України. Але ми змогли змінити ставлення до нас своєю єдністю та опором росії – сказав він.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *