Годину тому! В НАТО відповіли Путіну – після ультиматуму: міжнародний скандал. На весь світ – досить!

Володимир Путін заявив про те, що Україна за жодних обставин не може приєднатися до НАТО. Він хоче отримати від Заходу гарантії невступу України до НАТО. У свою чергу, генсек НАТО Єнс Столтенберг на прес-конференції за підсумками зустрічі глав МЗС країн альянсу заявив, що риймати рішення про ступінь готовності України до вступу до НАТО будуть члени альянсу, Росія не має права вето в цьому питанні.

Столтенберг також повторив у середу своє попередження про те, що будь-яка майбутня російська агресія проти України коштуватиме дорого і спричинить серйозні політичні та економічні наслідки для Москви.

Він також сказав, що підтримка НАТО територіальної цілісності України «залишається непохитною», назвавши Київ «близьким та високо цінованим партнером».

Також міністр закордонних справ Дмитро Кулеба, перебуваючи 1 грудня на прес-конференції в Ризі заявив, що Російська Федерація не може перешкодити Україні зблизитися з НАТО. І не має права голосу в цьому питанні.

За його словами, Україна планує продовжувати реформу на шляху до членства у НАТО, а вимоги РФ до Альянсу не розширюватися на Схід не мають жодного обґрунтування.

“Росія не може перешкодити Україні зблизитися з НАТО і не має права висловлюватись у відповідних дискусіях. Будь-яка російська пропозиція обговорити з НАТО чи США чи з іншими країнами будь-які так звані гарантії того, що Альянс не розшириться на Схід, нелегітимні”, – сказав Кулеба.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба зазначив, що на засіданні Північноатлантичної ради голів МЗС держав-членів НАТО партнери України високо оцінили витримку нашої держави у важких умовах провокаційної поведінки Росії і звинувачень з її боку. Про це Кулеба сказав кореспондентові Укрінформу на брифінгу в Ризі, де проходила міністерська зустріч.

«Сьогодні в НАТО я ще раз запевнив союзників, що Україна не планує жодних військових операцій або провокацій в ОРДЛО. Нам важко – Росія постійно порушує Мінські домовленості, здійснює обстріли, вбиває наших військових. Але ми будемо й надалі демонструвати витримку, бо не хочемо давати Росії жодних виправдань. До речі, ця витримка України здобула дуже високу оцінку наших партнерів, зокрема і сьогодні на міністерській зустрічі НАТО в Ризі», – зазначив Кулеба.

Коментуючи сьогоднішню заяву голови МЗС РФ Сергія Лаврова про те, що «українське керівництво активно посилає ешелони з військовослужбовцями та важкими озброєннями до лінії розмежування» неподалік кордонів з Росією, Кулеба зазначив, що це давня традиція «виправдання агресії – звинуваченням жертви, що вона в усьому винна і вона напала». За словами голови українського МЗС, ця методичка залишається незмінною протягом століть, РФ керується нею і зараз.

Кулеба нагадав, що саме тому українська дипломатія проводить активну роботу над роз’ясненням дій України. «Насправді і в ОБСЄ, і в ЄС, і в НАТО є чітке розуміння, що відповідальність за нинішню ситуацію несе РФ. Саме вона порушує Мінські домовленості, блокує діяльність нормандського формату і ТКГ. Тому залишимо російську пропаганду російським споживачам. А самі маємо зосередитися на чітких фактах, які говорять на користь України», – підкреслив керівник українського зовнішньополітичного відомства.

Джерело: korupciya.com

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *