Вирулимо з кризи без втрат: 8 лайфхаків, як зберегти сімейний бюджет

Перерозподіл, зберігання грошей у валюті, автоматизація та інші хитрощі “виживання” в кризовий період

Практично все останнє десятиліття Україна перебуває в кризі, яка то трохи слабшає, то знову загострюється через світові економічні події. В цих умовах українцям доводиться вчитися економити. Як оптимізувати свої витрати в кризу, щоб зарплати вистачало на більше? Як примножити доходи? Пропонуємо топ-8 порад, які вам допоможуть.
1. Тримайте вдома кілька видів валют. Відкладаючи гроші в доларах або євро, ви захищаєте себе від інфляції. Однак не варто тримати всі свої заощадження в одній валюті. Краще залишити на 30% у гривні для готівкового і безготівкового розрахунку.

Обмін валют, скріншот з відео
Обмін валют, скріншот з відео

2. Заведіть депозит. Для цих цілей краще всього підійде український державний банк або іноземна фінансова організація з українським представництвом. Депозит не дозволить вам істотно примножити дохід, але також захистить гроші від інфляції.
3. Купуйте облігації. Облігації державної позики – це ризикові інвестиційні інструменти, які по прибутковості перевершують депозити. Процентна ставка відрізняється незначно, але інвестуючи в ОДВП, вам не доведеться платити податок, що робить облігації привабливішими.
4. У кризу дешевшають акції. І дійсно, цінні папери великих американських компаній обвалилися. Криза – відмінний час, щоб створювати інвестиційний фундамент на майбутнє.
5. Розподіліть сімейний бюджет. Фахівці рекомендують розподіляти гроші за принципом 50-30-20, де 50% – поточні витрати, 30% – емоційні витрати (наприклад, подорож, розвага, подарунок), а 20% – заощадження.

Гроші - фото pixabay
Гроші – фото pixabay

6. На чому заощадити? Ніколи не потрібно економити на якісних продуктах. У кризу необхідно позбавлятися від витрат на шкідливі звички – тютюн та алкоголь. Також потрібно переглянути та індивідуальне ставлення до витрат. Наприклад, до стаканчики кави, які ви випиваєте в день.
7. Що робити, якщо гроші закінчуються? Звертайтеся за державною допомогою. Більше того, є і недержавна благодійна допомога. Головне – не звертайтеся в мікрофінансові організації, адже з цих боргів вибратися складно.

Гроші, Today
Гроші, Today

8. Автоматизуйте накопичення. Використовуйте послугу кешбек від популярних українських банків, підключайте “Скарбничку” від Приватбанку або “Банку” від Monobank, у інших банків є аналогічні програми. Це дозволить вам заощадити.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *