Відомий одеський лікар відсвяткував свій 102 рік народження і донині дає поради по лікуванню.

Одеському доктору-легендою Петру Петросяну виповнилося 102 роки

«Найбільший дар і найбільше щастя – саме життя!», – так сказав мені Петро Асланович Петросян, коли рік тому ми спілкувалися з ним. Лікаря-дерматолога Петру Петросяну виповнилося 102 роки!

Девіз одеського лікаря-легенди як і раніше той же. І, на щастя, як вже сьогодні розповідає кореспонденту «Одеської життя» його дочка Веста, «тато як і раніше добре тримається, продовжує консультувати пацієнтів на дому і намагається бути бадьорим і життєрадісним. І у нього це дуже добре виходить ».

Заслужений лікар України, полковник медичної служби, учасник Другої світової війни Петро Асланович Петросян – справжній чоловік-легенда.

Лікар з величезним стажем, великий шанувальник футболу, активний уболівальник, дуже веселий і позитивна людина.

– Хороші гени мені дісталися від батьків, але які б гени ми не отримали, людина багато чого повинен зробити сам. І, перш за все – не втрачати смаку життя, – впевнений Петро Асланович.

До осені позаминулого року Петро Асланович, лікар-дерматолог, приймав хворих у консультативній поліклініці. А ще до того працював в госпіталях, в тому числі – і в нашому, найстарішому одеському. В Одесі він живе і працює з середини шістдесятих років. І навіть зараз, коли здоров’я вже стало підводити, продовжує консультувати хворих. Одна з його пацієнток мені сказала так: «Петро Асланович, здається, народився в білому халаті. Відмінний діагност і фахівець ».

Він народився в маленькому селі в Нагірному Карабасі, розповідав, що дитинство було складним, але «дитинство адже все одно є дитинство». Сім’я переїхала зі свого села, Петро підріс, став освоювати професію бурильника, потім навчався в політехнічному технікумі, але завжди розумів, що йому потрібно вчитися «в іншому напрямку» і обов’язково здобути вищу освіту.

Незадовго до війни Петро Петросян надійшов разом зі своїм другом в Азербайджанський медінститут. Він зовсім не збирався ставати военврачом. Але закінчив вчитися в 1942 році, і, звичайно ж, відразу потрапив на фронт, що і визначило його долю на все життя.

Про воєнні часи згадує по-особливому:

– Потім, в мирний час, зустрічалися мені в житті люди, які говорили: «Спасибі вам, доктор, це завдяки вам там, на війні, я залишився в живих». І якщо вже говорити про вищі нагороди, то це – почути саме такі слова …

А потім – з госпіталю в госпіталь … І на території колишнього СРСР, і за кордоном, і так – до того моменту, як приїхав служити в Одесу. Він – автор наукових робіт та раціоналізаторських пропозицій, на його грудях – численні нагороди.

Двоє дітей, двоє онуків, троє правнуків … Про них легендарний доктор, за плечима якого вже ціла епоха, та, по суті, і не одна, відгукується з особливим теплом, вдячністю і гордістю.

За матеріалами сайту odessa-life

Джерело: marik.co.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *