Учасник “кримської весни” затриманий в Чехії: його планують передати під суд Україні

Франкетті тримають під конвоєм і планують передати Україні: він допомагав російським військовим в 2014 році.

В аеропорту Праги сьогодні був затриманий російський громадянин за міжнародним ордером на арешт, виданим за запитом України. Про це агентству РІА “Новості”повідомив прес-секретар президії чеської поліції.

Більш того, тепер активіст так званої “кримської весни” Олександр Франкетті може бути виданий Україні.

У російському посольстві агентству ТАСС підтвердили інформацію про затримання активіста. Будь-яких інших подробиць поки немає. Невідомо, зокрема, в які саме злочини звинувачують росіянина українська влада.

Чеське видання irozhlas.cz опублікувало подробиці затримання.

 

З початку 2000-х він постійно проживає в Празі, але в 2014 році брав активну участь в анексії Криму. На думку експертів, саме російські бойовики з досвідом роботи в європейських країнах можуть становити загрозу безпеці ЄС.

 

Однак Чеська Республіка надає Франкетті постійне місце проживання з широкими правами, включаючи вільне пересування по всьому Європейському Союзу.

Олександр Франкетті описав свою роль в Криму в 2014 році в відеоінтерв’ю, яке можна знайти в Інтернеті. Він знімав це з російським журналістом на березі Чорного моря в Севастополі, коли безуспішно балотувався на місцевих виборах.

“Наша група мала на меті припинити проникнення різних угруповань на територію Севастополя. Ми розділили район на ділянки, де ще були патрулі, як рухомі, так і нерухомі. Ми спостерігали за околицями, пересуванням машин, незвичайних машин, шукали укриття”, – говорить Франкетті.

За його словами, він прибув до Криму 25 лютого 2014 року, рівно за два дні до початку конфлікту. І протягом перших трьох днів він сформував розвідувальну групу під назвою “Північний вітер”. У неї входили дванадцять осіб – Франкетті командував нею.

При цьому на відео він пояснює, що вся інформація була передана його підрозділом безпосередньо командуванню ВМФ Росії. Франкетті похвалив співпрацю з армією: “У нас налагоджені прекрасні особисті контакти”.

 

Групі Франкетті доводилося підкорятися безпосередньо командуванню вищих російських офіцерів. Про це, наприклад, заявляє кримінолог і політолог Петро Спійманий, давно спеціалізується на українському конфлікті. За його словами, такі воєнізовані групи підтримки були так само важливі для держави, що окуповує, як і професійні солдати.

За його словами, якби громадянин Чехії був причетний до такої групи, це було б явно незаконною і злочинною діяльністю.

“Він є членом організації, яка по суті є терористичною. Він здійснив незаконну окупацію Криму і, як такий, також вчинив терористичні акти на території суверенної держави Україна”, – пояснив Спійманий.

Франкетті працює в Празі з кінця 1990-х років. Він заробляв тут на життя фітнес-тренером, а також вів тут бізнес. За словами надійного джерела в силових структурах, він постійно проживає в Чехії з 2000 року.

За матеріалами dialog.ua

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *