У два рази більше, ніж в Європі – Ахметова звинуватили у завищенні ціни на електроенергію для українців

В корпорації вважають, що в Україні ціна на електроенергію є завищеною і не відображає світовий тренд зниження цін

Найбільша металургійна компанія світу заявила, що в Україні електроенергія коштує в 2-3 рази дорожче, ніж в Європі

Металургійні заводи найбільшої сталеливарної компанії світу ArcelorMittal платять у Європіза електроенергію в 2-3 рази менше, ніж в Україні криворіжський меткомбінат ArcelorMittal, який входить в цей холдинг. Про це пише НВ, посилаючись на ArcelorMittal.

В корпорації вважають, що в Україні ціна на електроенергію є завищеною і не відображає світовий тренд зниження цін на сировину та енергоресурси.

За словами начальника управління закупівлі сировини та енергоресурсів адміністрації з постачання АМКР Олега Айко,
істотні витрати на електроенергію негативно позначаються на собівартості продукції, що стає критичним фактором для української металургійної галузі, робота якої на даний момент і без того істотно ускладнена через падіння цін на металопрокат і зниження кількості продажів в умовах пандемії.

У компанії підкреслюють, що зараз ринок світової металургії переживає вкрай важкий період, що пов’язано як з істотним падінням цін на металопродукцію, так і з обмеженнями, з якими довелося зіштовхнутися бізнесу через пандемію COVID-19.

Айко також зазначив, що в компанії  ArcelorMittal як міжнародної корпорації існує можливість проаналізувати ціни на основну сировину, а також енергоресурси в різних країнах світу. Він підкреслив, що ArcelorMittal Кривий Ріг споживає щомісяця від 300 до 340 млн кВт * год в залежності від обсягів виробництва і графіків завантаження основних агрегатів.

У зв’язку з цим, ArcelorMittal закликає уряд України врегулювати ситуацію, яка, як він вважає, пов’язана з неринковими підходами до ціноутворення електроенергії.

“Це вже завдало шкоди промисловості і ставить під загрозу плани  виходу з кризи, а також може спровокувати подальше скорочення промислового виробництва в ArcelorMittal Кривий Ріг”, – сказав топ-менеджер.

Зазначимо, що в Україні найбільшим приватним виробником електроенергії є холдинг ДТЕК бізнесмена Ріната Ахметова. Таким чином, він контролює 75% теплової генерації в Україні. Більш того, ДТЕК належить і значна частина “зеленої генерації” електроенергії.

До слова, Ринат Ахметов як співвласник групи компаній Метінвест є конкурентом ArcelorMittal на металургійному ринку.

Меткомбінат ArcelorMittal Кривий Ріг – найбільший виробник сталевого прокату в Україні. Входить до групи компаній ArcelorMittal, найбільшим акціонером якої є Лакшмі Міттал.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *