Це немuнуче! Путін в паніці – вже офіційно: справжній р0зрuв. Дuкт@т0р сяде?

Створення спеціального міжнародного трибуналу неминуче і є єдиним інструментом притягнути росію та її вище керівництво до відповідальності за агресію проти України. Про це повідомили учасники конференції «Відповідальність росії за злочини в Україні: інституції, процедури і роль юристів», яку організувала Агенція системних комунікацій, передає Укрінформ.

Так, посол з особливих доручень МЗС, агент України в Міжнародному суді ООН Антон Кориневич підкреслив, що на сьогодні немає єдиного міжнародного суду, в компетенції якого притягнення до відповідальності рф за агресію проти України та винних у цьому осіб. Кожен суд обмежений певними статутними положеннями.

Зокрема, він заявив, що юрисдикція Міжнародного кримінального суду не може поширитись на росію і дозволити притягнути до відповідальності її вищих посадових осіб, оскільки Римський статут не ратифікований ні Україною, ні рф, до того ж росія є постійним членом Ради безпеки ООН, яка визначає злочин агресії своєю Резолюцією.

Тому лише спеціальні міжнародні трибунали є практичними інструментами втілення правосуддя у злочинах проти України. І підтвердженням ефективності таких трибуналів у світі, зокрема, є трибунали щодо злочинів у Югославії та Руанді, заявив Кориневич.

Альтернативи спеціальному трибуналу бути не може. Це єдиний шлях, який нам дозволяє одразу говорити про відповідальність топ політичних і військових керівників рф. Це обов’язково потрібно робити. Це не політична ініціатива, яка не має юридичних основ. Це чітке заповнення прогалини. Ми доповнюємо Міжнародний кримінальний суд тим, що він зараз робити не може, – зробив висновок Кориневич.

Необхідність створення спеціального міжнародного трибуналу розуміють і іноземні партнери України, підкреслив голова Комітету Верховної Ради з питань зовнішньої політики Олександр Мережко.

Парламентською асамблеєю Ради Європи прийняті відповідні резолюції, в яких підтримується ідея запровадження спецтрибуналу щодо злочинів рф проти України. Ця ідея вже зафіксована на міжнародному політико-правовому рівні. Це надзвичайно важливо для нас. І на це вже можна посилатись, – заявив народний депутат.

Наразі, за словами Мережка, український парламент працює над тим, аби переконати якомога більше держав долучитися до створення такого спецтрибуналу.

Народний депутат Сергій Власенко впевнений, що Україна повинна не просити, а вимагати створення міжнародних механізмів, які б дозволили притягнути росію до відповідальності. Він наголосив, що вторгнення рф – це війна не тільки проти України, а проти всього цивілізованого світу та міжнародних правових норм.

Це війна росії не проти України, а проти світового порядку і проти всієї Європи в цілому. Тому, звичайно, ми повинні говорити про те, що путін воює проти нас всіх, всіх європейських країн. І коли ми говоримо, про справедливість і про відповідальність – це має бути загальна позиція, адже це не просто українське питання, це питання всієї Європи. Якщо за наслідками російської збройної агресії в Україну не буде відповідальності, то міжнародне право на цьому закінчиться, адже якщо можна здійснювати те, що називається злочин агресії, що є матір’ю всіх злочинів, то міжнародного права не існує. Тому така нагальна необхідність створення міжнародного трибуналу, – вважає депутат.

Як повідомлялося раніше, Президент Володимир Зеленський 22 вересня утворив робочу групу на чолі з керівником свого Офісу Андрієм Єрмаком, яка займатиметься опрацюванням питання створення спеціального міжнародного трибуналу щодо притягнення до відповідальності винних в агресії проти України.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *