Термінов0! Прямо в залі суду – Коломойський догрався: мільярди гривень. Історичне рішення – почалось!

У середу на Кабміні прем’єр Денис Шмигаль говорив про необхідність посилення ролі та можливостей антимонопольного комітету. Переконливо так казав.

Справді, боротьба із монополіями це важливо. Ось тільки, на мою думку, повноважень у АМКУ і так вистачає. Просто потрібно активніше користуватися ними. З іншого боку – всі рішення Антимонопольного комітету, розслідування Нацполіції, НАБУ чи ДБР, найпрогресивніші закони чи рішення місцевих органів влади можна легко помножити на нуль, пише політичний оглядач Кирило Сазонов.

За допомогою «найгуманнішого у світі» українського суду. Все просто – рішенням суду можна відповісти на все. Головне, вміти отримувати ці найпотрібніші рішення.

Свіжий приклад – цими днями Шостий Апеляційний суд скасував штраф, який АМКУ виписав мережі АЗС групи «Приват» Ігоря Коломойського.

Ситуація парадоксальна – штраф 4,7 млрд. АМКУ виписав мережі відомого олігарха за монопольну змову. Рішення Комітету базується на доказовій базі та матеріалах досудового слідства, які проводили детективи НАБУ.

І на переконливості доказів ніхто не сумнівається, схоже, що вони залізобетонні. Скаргу до ОАСК (о, так!) представники групи «Приват» подали, оскаржуючи право АМКУ… використовувати матеріали цього слідства! Ось так можна, виявляється. І ОАСК скаргу задовольнив. А апеляція скаргу АМКУ відхилила.

Антимонопольники від такого рішення в легкому шоці. На думку глави АМКУ Ольги Піщанської, таке рішення суперечить практиці Верховного суду. В Антимонопольному комітеті чекають повний текст рішення, щоб зрозуміти логіку та юридичну позицію. І, природно, подаватимуть касаційну скаргу до Верховного суду. І якщо такі рішення справді суперечать практиці ЗСУ, то обов’язково виграють.

А я повертаюся на початок тексту. Немає сенсу в найкращих законах, найкращих розслідуваннях та найкреативніших способах залучення інвесторів, поки суди ухвалюють дивні рішення. Немає сенсу посилювати повноваження АМКУ, якщо всю їхню роботу можна перекреслити за потрібне рішення суду. Тож саме з судів треба розпочинати масштабне реформування всієї української економіки. Без цього все втрачає сенс.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли про те, що Судова реформа, яка була однією з ключових обіцянок Зеленського остаточно розпочалася. Хоч мафія суддів до останнього блокувала формування Етичної ради, яка почала свою роботу відповідно до прямої норми закону.

До речі, цю норму закону ми якраз і передбачили на випадок спроб зриву реформи. Як у воду дивилися, вказує керівник центру протидії корупції Віталій Шабунін у програмі “Право на гідність” на 24 каналі.

Запуск Етичної ради – один із найважливіших етапів судової реформи. Саме цей орган очистить потворну Вищу раду правосуддя, яка всіма силами захищає судову мафію.

Тепер єдиною загрозою реформі є Конституційний Суд. Він уже відкрив провадження проти судової реформи.

Неадекватний КСУ загрожує купі інших критичних реформ. Для прикладу, тому ж антикорупційному суду.

Є ще ціла низка антикорупційних перемог, як-от, наприклад, чергова серія “посадок” Антикорупційного суду чи кілька ефективних реалізацій детективів НАБУ, резюмує Шабунін

Також сьогодні голова представництва ЄС в Україні Мааті Маасікас пояснив, чому в Україні потрібно покращити систему правосуддя.

“Якщо українська влада під керівництвом президента України розпочне ретельну судову реформу, це буде потрібно перш за все задля самих українців, щоб отримати довіру до їхньої судової системи, і, по-друге, це потрібно для інвестицій в Україну. Це не новина для вас, що сучасні інвестори передусім звертають увагу не на рівень корупції, а на неробочу та ненадійну систему правосуддя”, — зазначив Маасікас.

Джерело: korupciya.com

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *