Тепер діти самі вибиратимуть тата: новий законопроект наробив багато шуму. Що скажуть батьки?

Народні депутати від “Слуги народу” зареєстрували законопроект №2450, яким пропонують дозволити громадянам міняти по батькові. Про це повідомляє прес-служба Ради.

Згідно з пояснювальною запискою, чинне законодавство щодо вільно дозволяє фізичній особі змінювати ім’я або прізвище, але в ньому не передбачено право зміни по батькові.

Це, на думку законодавців, порушує Конституцію. Тому нардепи пропонують внести зміни до Цивільного та Сімейного кодексів України та передбачити право особи на свій розсуд змінювати своє по батькові так само, як і своє прізвище та ім’я.

Зокрема, законопроектом пропонується затвердити, що особа, яка досягла 16 років, має право на власний розсуд змінити прізвище і (або) ім’я та (або) по батькові.

А особа, яка досягла 14 років, має право змінити своє прізвище, ім’я та по батькові за згодою батьків (або одного з батьків, якщо інший помер, визнаний обмежено дієздатним, недієздатним, позбавлений батьківських прав щодо цієї дитини і т.п.).

У разі якщо над фізичною особою, яка досягла 14 років, встановлено опіку, зміна прізвища, імені або по батькові такої особи здійснюється за згодою піклувальника.

У разі заперечення одним із батьків щодо зміни по батькові дитини спір між ними щодо такої зміни може вирішуватися органом опіки та піклування або судом.

Відзначається, що прийняття цього проекту закону дозволить виконати рішення Європейського суду з прав людини у справі “Гарнага проти України” і усунути відповідні недоліки чинного законодавства.

Джерело: korupciya.com

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *