Суд оштрафував українця за куплений на AliExpress GPS-трекер: що відомо

У Чернівецькій області українця оштрафували на 850 грн за куплений на торговому майданчику AliExpress GPS-трекер (за $1). Місцевий житель села Глибока навіть не використовував пристрій, а штраф наклали через функції віддаленого аудіозапису.

Купив Валерій Коба GPS-трекер ще в 2020-му під час розпродажу “чорна п’ятниця” разом із комплектом чохлів для телефону. Переглянувши на YouTube кілька відеороликів, українець зрозумів, що пристрій застосовується для фіксації аудіоінформації, йдеться в постанові Глибоцького райсуду Чернівецької області.

Однак невідомо, як співробітники правоохоронних органів довідалися про пристрій. “22 вересня 2021 року о 13:35 ву провулку Космонавтів с. Глибока Чернівецької області співробітником Управління СБУ лейтенантом Ціпінюком С.В. задокументовано факт незаконного зберігання громадянином України спеціального технічного засобу негласного отримання інформації”, – йдеться в постанові.

Цікаво, що Валерій Коба навіть не купував GPS-трекер, а отримав його в подарунок. Продавець чохлів, які купив українець, запропонував скористатися акцією і купити за $1 “випадковий подарунок”. Ціна такого подарунка – від $1 до $100. Ним і виявився GPS-трекер, який у результаті вилучили співробітники СБУ.

Суд визнав українця Валерія Кобу винним у “незаконному зберіганні спецзасобів негласного отримання інформації”. Йому призначені штраф у розмірі 850 грн і конфіскація GPS-трекера.

“Враховуючи наведене, характер вчиненого, особу правопорушника, що вперше притягається до адміністративної відповідальності, вважаю, що накладення адміністративного стягнення у вигляді штрафу з конфіскацію спеціального технічного засобу негласного отримання інформації буде достатнім для виховання цієї особи”, – йдеться в рішенні. Постанова може бути оскаржена.

Раніше в Україні штрафували громадян за незаконне збирання ягід. Державна екологічна інспекція Поліського району проводить рейди по лісах і лісових масивах Рівненської області: всього за два дні знайшли 10 порушників, які збирали чорницю. Всіх притягнули до адміністративної відповідальності (штрафи).

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *