Щ0йно! Олігархи нервують, у Зеленського зробили гучну заяву – в’язниця для “олігархів”. Все конфіскуюсть?

Закон про олігархів не передбачає конфіскацію у них майна. Також документ не може означати, що хтось потрапить у в’язницю.

Про це повідомляє міністр юстиції Дениса Малюськи на форумі “Ялтинська європейська стратегія”.

“Я не кажу, що хтось потрапить до в’язниці чи буде конфіскація майна. Просто вони не зможуть брати участь у приватизації певних об’єктів, будуть зобов’язані подавати декларації, включаючи майно в офшорних компаніях”, – сказав міністр.

Також Малюська пояснив, що на політиків накладатиметься зобов’язання декларувати всі свої зустрічі з олігархами.

Однак після затвердження критеріїв включення осіб до списку олігархів, вони матимуть пів року, аби уникнути потрапляння до відповідного реєстру. Зокрема, шляхом припинення фінансування політичних партій або ж ЗМІ.

Тоді, за словами Малюськи, олігарх “перетворится” у звичайного бізнесмена.

Також він радить Верховній Раді розглянути законопроєкт про олігархів у другому читанні попри його направлення до Венеціанської комісії.

“Я думаю, що суспільство може так сприймати (як затягування. – Ред.). Щоб наш народ не відчував того, що нібто його обманюють і процес затягується, я б рекомендував Верховній Раді прийняти законопроєкт у другому читанні, незважаючи на те, що Венеціанська комісія буде його розглядати”, – зазначив міністр.

Він додав, що законопроєкт після другого читання буде відрізнятися від того, який зара відправили на розгляд комісії.

“Чимало положень будуть новими, Венеціанська комісія не зможе їх врахувати”, – пояснив він.

Які саме положення зміняться – залежить від комітету, засідання якого поки ще не відбулося.

Меседжі президента і депутатів – що доречні, розумні пропозиції депутатів, які поліпшують законопроєкт, абсолютно спокійно можуть бути враховані, зазначив Малюська. Законопроєкт, який зареєстрований, не є незмінним і він набиратиме чинність шість місяців після прийняття.

Як повідомлялося, Верховна Рада прийняла за основу президентський законопроект №5599 “Про запобігання загрозам національній безпеці, пов’язаним із надмірним впливом осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархів)” на позачерговому засіданні 1 липня 275 голосами.

Пізніше омбудсмен Людмила Денісова направила до парламенту офіційний лист, в якому відзначила невідповідність законопроекту Конституції України.

Водночас народні депутати в період підготовки законопроекту до другого читання зареєстрували 1257 правок. Серед основних напрямів змін – визначення органу, який отримає повноваження визнавати фізособу олігархом, а також деталізація цієї процедури.

10 вересня Разумков направив законопроект №5599 “Про запобігання загрозам національній безпеці, пов’язаним з надмірним впливом осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархів)” на висновок до Венеціанської комісії.

Разумков також заявив, що вважає правильним рішенням передати законопроект про деолігархізацію Венеціанської комісії для висновку, оскільки це дасть змогу врахувати в майбутньому можливі недоліки і розробити якісний закон.

Джерело: korupciya.com

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *