Щ0йно! На прес-конференції у Варшаві: Меркель вразила заявою – збереження транзиту газу через Україну. Німеччина з нами

Уряд Німеччини підтримує проект “Північний потік-2”, але при цьому бачить своє завдання в збереженні транзиту газу через Україну.

В суботу на спільній прес-конференції у Варшаві з прем’єр-міністром Польщі Матеушем Моравецьким, Канцлер Німеччини Ангела Меркель зробила нову заяву про транзит російського газу через Україну після запуску газопроводу Північний потік-2, передає УНН.

“Україна повинна залишатися країною-транзитером газу після запуску СП-2. Саме на це націлена відповідна угода з США. Ми сказали, що підтримуємо “Північний потік-2”. – підкреслила Ангела Меркель.

“Я ще раз дала ясно зрозуміти, що нашим завданням є збереження за Україною статусу партнера по транзиту (газу)”, — сказала вона.

За словами канцлерки, Берлін і Вашингтон виходять з того, що і після закінчення терміну дії нинішнього договору між Москвою і Києвом в 2024 році Україна залишиться транзитером російського газу.

“Ця тема буде, безумовно, і надалі на порядку денному”, — підкреслила Меркель, зазначивши, що “майбутній уряд ФРН зобов’язаний” забезпечити збереження транзиту.

Канцлерка повідомила, що Берлін має намір подолати розбіжності між Німеччиною і Польщею з питання “Північного потоку-2”.

“Це наша мета”, — підкреслила вона. “Ми також домовилися з США про те, що будемо прагнути заздалегідь мати зобов’язання Росії щодо того, щоб транзит газу через Україну був гарантований після 2024 року. У нас є спеціальний уповноважений з цього питання”, — вказала Меркель.

Прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький, у свою чергу заявив про те, що обговорив з Меркель потенційні рішення, пов’язані зі зміною позиції США по газопроводу Північний потік — 2.

“Ми обговорили складну тему-Північний потік-2, транзит газу через Україну і Польщу, потенційні рішення, пов’язані зі зміною позиції США”, – сказав він.

Нагадаємо, Німеччина виступає за нові санкції проти РФ, якщо вона спробує використовувати Північний потік 2 як зброю, заявила канцлер Ангела Меркел під час візиту до Києва.

“Стурбованість з української сторони ми дуже серйозно сприймаємо, і тому я під час переговорів у Москві говорила про цю проблему, і ми дуже чітко говорили про те, що ми в європейських рамках виступаємо за нові санкції, якщо Росія буде намагатися використовувати цей газопровід для мети  зброї”, – сказала вона.

Джерело: korupciya.com

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *