Щ0йно! Кулеба всіх вразив заявою: обіцянкам більше не вірить. Засвоїв гіркий урок. Розраховувати тільки на себе!

Стриманий і тактовний глава МЗС України Дмитро Кулеба – занадто тонкий дипломат, щоб відкрито визнати, що він дуже злий на Захід.

Так чи інакше, Кулеба був безпосереднім свідком деяких неприємних ситуацій, коли Європа видавала лагідні і беззмістовні заяви про «вічну стурбованості» в зв’язку з анексією Росією Криму та розпалюванням конфлікту на Донбасі. Він також був свідком, коли Дональд Трамп намагався використати Україну в якості зброї проти свого опонента на виборах в США. Сьогодні глава українського зовнішньополітичного відомства – один з наймолодших міністрів, який намагається зберегти міжнародний тиск на Москву. Як інформують Економічні новини, про це пише The Independent.

«Наша країна засвоїла ряд гірких уроків того, що західні обіцянки, швидше за все, не будуть виконані», – говорить він. «Ми не віримо в обіцянки».

За словами Кулеби, Україна зрозуміла, що може розраховувати тільки на себе. А це означає, що в короткостроковій і середньостроковій перспективі, за його словами, потрібно навчитися ставати таким же гнучким військовою державою, як Ізраїль:

«Обставини не залишають нам вибору. Армія, дипломатія і український народ – ось що допоможе нам вижити ».

У бесіді з The Independent в Києві через день після того, як президент країни попередив про можливість початку повномасштабної війни з боку Росії, пан Кулеба сказав, що, на його думку, Росія намагається «оточити» Україну. Частина цієї операції носить непублічний або ідеологічний характер – атака на ідею української державності за допомогою пропаганди, фальшивих новин і безглуздих історичних есе російського президента. Але і в традиційній сфері відбуваються нові тривожні події, особливо на 1000-кілометровій кордоні з Білоруссю.

На даний момент відносини між Києвом і Мінськом знаходяться на історичному мінімумі. Минулого тижня Олександр Лукашенко, самодержець в Білорусі, ще більше наблизився до обіймів Кремля, погодившись на 28 нових інтеграційних «програм» з Росією. Це, за словами пана Кулеби, докорінно змінило ситуацію на північною межею України, яка проходить через лісові масиви, болота і Чорнобильську зону відчуження.

Тривалі спільні російсько-білоруські військові навчання «Захід-2021», які проходять уздовж північного, східного та південно-східного флангів України, можливо, є лише ознакою прийдешніх подій.

«Відверто кажучи, у нас зараз проблема, тому що ми недостатньо інвестували в кордон», – говорить г-н Кулеба. «Тепер ми дивимося на неї і бачимо, що це ідеальне вразливе місце для диверсійних груп або мігрантів, яких Лукашенко може захотіти переправити до нас».

Україна ще не відчула на собі навмисного потоку мігрантів з Білорусі до Литви, Латвії та Польщі – в основному тому, що самі мігранти, в основному іракці середнього класу, не розглядають Україну як шлях до більш комфортного життя в Європейському Союзі. На відміну від Білорусі, Україна також має договірні зобов’язання з Європою приймати назад усіх нелегальних мігрантів. Але Київ очікує, що ситуація може змінитися, говорить міністр.

Енергопостачання – ще одна область, в якій Україна очікує нових серйозних викликів з боку своїх східних сусідів. Nord Stream 2, новий експортний газопровід між Росією і Європою в обхід України, повинен бути запущений найближчим часом. Київ з самого початку виступав проти цього проекту, стверджуючи, що його цілі носять політичний характер: позбавити Київ доходів від транзиту і дозволити Москві скоротити поставки енергоносіїв в Україну. Багато чиновників і експерти в Києві очікують, що Кремль знайде спосіб скоротити поставки до рівня нижче того, який необхідний Україні для власного споживання, що викличе взимку криза, подібна тій, яка спостерігалася в 2006 році.

Джерело: korupciya.com

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *