Сформувати колективний імунітет в разі коронавіруса неможливо: лікар дала пояснення

Як показують дані, захист після щеплення і природний захист згодом слабшають.

Зараз в Україні триває вакцинація проти коронавируса, а українці чекають, що щеплення і перенесений багатьма COVID-19 допоможуть сформувати колективний імунітет. Втім, лікарі вважають, що сформувати колективний імунітет в разі коронавируса неможливо.

Про це розповіла Med.Oboz заслужена лікар України, професор, завідувач кафедри інфекційних хвороб Національного медичного університету імені О.О. Богомольця Ольга Голубовська.

За її словами, вакцинація має дві основні мети: індивідуальний захист і колективний імунітет.

“Перша – захист цього конкретної людини, тобто підготовка її до зустрічі з вірусом для того, щоб вона або не захворів взагалі, або отримала більш легкий перебіг захворювання, або, по крайней мере, залишилася жива. Друга – створити імунологічний шар, що не дозволить збудника безперешкодно поширюватися в популяції. Тут треба розуміти, що вірус зараз знаходиться під селективним тиском нашої імунної системи, факторів зовнішнього середовища, що, природно, змушує його видозмінюватися і формувати різні варіанти, деякі з яких вислизають як від природного імунітету, так і поствакцинального . Одним з таких варіантів, наприклад, Дельта, який зараз домінує в багатьох країнах і вже є в Україні. Тому наступний сплеск захворювання – це справа часу “, – розповідає Голубовська.

 

За її словами, сформувати так званий колективний імунітет проти COVID-19, практично неможливо. Як показують дані, захист після щеплення і природний захист згодом слабшають. Крім цього вірус мутує.

“Постійно з’являються нові варіанти, вислизають від імунітету, і цей процес буде тільки наростати. Вакциновані люди можуть залишатися джерелом інфекції, тобто перервати циркуляцію збудника тільки способом імунізації не вдасться. Боротьба з таким інфекційним захворюванням може бути ефективною тільки при дотриманні всього комплексу протиепідемічних заходів , з яких однією з важливих складових частин є вакцинація “, – вважає лікар.

Вона додала, що в Україні поки немає ресурсу дотримуватися цих правил, а значить сподіватися на те, що все саме закінчиться люди не повинні, зате мають захищати себе від важкого перебігу хвороби – а для цього зараз є всі можливості.

За матеріалами з сайту tsn.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *