Неймовірна звістка! Прямо з США – історичне рішення: погодилu! Українці затамувалu подuх, деталі!

Сенат Сполучених Штатів у четвер переважною більшість голосів схвалив законопроєкт про фінансування уряду у 2023 році на суму 1,7 трильйона доларів, у якому передбачені майже 45 мільярдів доларів для допомоги України та союзникам Вашингтона.

Про це повідомляє “Європейська правда”.

За документ проголосували 68 сенаторів, ще 29 висловились проти. Як повідомлялось, до нього додали поправку сенатора від Республіканської партії Ліндсі Грема про конфіскацію активів російських олігархів та їхнє передання на користь України.

Як повідомлялось, цього тижня Конгрес планує затвердити бюджет США на наступний рік, який, серед іншого, містить “Акт про додаткові асигнування для України”, що передбачає майже $45 мільярдів витрат.

Ключові статті витрат передбачають до $14,5 мільярда на передання Україні майна з військових запасів рішенням президента, $9 мільярдів на закупівлю військової допомоги для України та $13,37 мільярдів фінансової підтримки.

Ці кошти будуть виділені на додаток до рекордних $858 млрд оборонних витрат на цей рік.

Тепер законопроєкт має бути схвалений Палатою представників США і підписаний президентом Джо Байденом для набуття чинності. Це має відбутися до п’ятниці включно, інакше в американському уряді настане шатдаун (тимчасове припинення роботи через відсутність узгодженого фінансування).

Раніше спікер Палати представників США Ненсі Пелосі висловила впевненість, що законопроєкт із допомогою для України ухвалять найближчим часом.

Про це вона сказала, привітавши президента України Володимира Зеленського у Конгресі.

“Сьогодні ми вітаємо хороброго і мужнього президента Зеленського, щоб відзначити в його особі також і хоробрий та мужній об’єднаний народ України за те, що вони роблять, щоб захистити демократію”, – сказала спікерка.

Пелосі нагадала, що її батько був членом американського Конгресу, коли в 1941 році, через день після Різдва, перед Конгресом виступав прем’єр-міністр Великої Британії Вінстон Черчилль, і “закликав Америку боротись з тиранією в Європі”.

Посадовиця нагадала слова Черчилля з цієї промови: ” Ми робимо найбільш шляхетну роботу в світі – не лише захищаючи серця та домівки, але і справу свободи в кожній землі”. “Саме це і робить народ України”, – зазначила Пелосі.

Варто додати, що сенат Сполучених Штатів ухвалив закон “Про правосуддя для жертв воєнних злочинів”, який дозволяє переслідувати воєнних злочинців у Сполучених Штатах незалежно від місця, де були скоєні воєнні злочини, та їхніх жертв.

Про це повідомив співавтор документа, сенатор від Республіканської партії Чак Греслі.

Наразі американське законодавство дозволяє переслідувати людей, які вчиняють воєнні злочини на території США або за кордоном, але тільки якщо жертва або злочинець є громадянином або військовослужбовцем США. А воєнні злочинці, жертвами яких стали неамериканці, не могли бути притягнені до відповідальності навіть після в’їзду в США.

Закон “Про правосуддя для жертв воєнних злочинів” розширює юрисдикцію щодо воєнних злочинів, включаючи будь-якого воєнного злочинця, який опиняється на території США. Він також подовжує термін давності для воєнних злочинів, виявлених через роки після їх скоєння.

Ухвалення законопроєкту в Сенаті відбулося напередодні виступу президента України Володимира Зеленського на спільному засіданні Конгресу в середу. Тепер документ має бути схвалений у Палаті представників і підписаний президентом США.

Як зазначив генеральний прокурор України Андрій Костін, законопроєкт “закладає правову основу для притягнення до відповідальності усіх, хто скоїв воєнні злочини проти українського народу та виправляє наявні прогалини в американському законодавстві”.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *