Курс долара в Україні опуститься до психологічної позначки: скільки заплатимо за валюту

В Україні курс долара в найближчий тиждень, до 17 жовтня, може опуститися до важливої позначки 26 грн/$. Це стане рекордно низьким показником за весь 2021 рік. Енергетичний імпорт, який зазвичай зростає восени, цього року виявився на низькому рівні через злетіли цін. Разом із тим скоротилися й обсяги валюти, які доводиться витрачати на покупку газу.

Про те, як і чому зміниться курс долара в Україні, читайте в матеріалі OBOZREVATEL.Скільки коштуватиме долар в Україні

Гривня в перший тиждень жовтня несподівано зміцнилася з 26,5 до 26,35 грн/$. Серед причин такої тенденції – різкий зліт цін на газ, в окремі дні ціна досягала $1900 за тисячу кубометрів, тоді як минулого року була всього лише на рівні $160. Зазвичай у жовтні подорожчання долара пов’язують зі зростанням експорту блакитного палива (на це витрачають долари), але в цьому році бізнес обмежив покупку, охочих брати газ за такою ціною небагато.

Читайте також:

Така тенденція триватиме щонайменше до 17 жовтня, упевнений старший аналітик “Альпарі” Вадим Іосуб. За його оцінками, американська валюта може подешевшати до 26-26,1 грн/$.

“На найближчий тиждень ми очікуємо зниження курсу долара до гривні. Долар на міжбанку торгуватиметься через тиждень близько 26,1 грн. Готівковий долар у банках буде торгуватися по 26,0 / 26,2 грн”, – спрогнозував Іосуб.

Максим Орищак, аналітик компанії “Центр біржових технологій”, також вважає, що долар в Україні дешевшатиме. За його словами, з 11 по 17 жовтня середній курс продажу готівкового долара коливатиметься в рамках 26,25-26,50 грн/$.

Читайте також:

Як змінився курс долара в жовтні

Аналітик Roboforex Андрій Гойл вважає, що долар може подешевшати до психологічної позначки. “Ймовірно, що на майбутньому тижні долар до гривні продовжить знижуватися до рівня 26,00 грн/$. Єдина європейська валюта з високою часткою ймовірності ослабне до позначки 30,25″, – говорить експерт.

Читайте також:

Які причини зміцнення гривні?

  • ймовірно, центробанк не протистоятиме зміцненню гривні;
  • через прискорення інфляції можуть вирости надходження до державного бюджету;
  • підвищення облікової ставки НБУ протягом року стримуватиме падіння національної валюти;
  • зовнішні кризи у вигляді “дефолту США” малоймовірні, оскільки демократи й республіканці домовилися про підвищення “боргової межі”.

Через різкий стрибок цін на газ у країні може сповільнитися промисловість, каже Орищак. У Кабінету міністрів є буквально лічені тижні для того, щоб досягти політичних домовленостей із постачальниками газу й отримати блакитне паливо за більш вигідними цінами, вже в листопаді власних запасів не вистачатиме. Для гривні поки ризиків немає, економічний колапс

“Достатність запасів газу формує очікування, що на жовтень-листопад турбуватися країні не варто, а далі прийдуть політичні домовленості з постачальниками газу”, – пояснив Орищак.

Суми переказів заробітчан за перші 8 місяців цього року порівняно з аналогічним періодом минулого виросли на $1,46 млрд – до $9,07 млрд. Ці кошти родичі трудових мігрантів витрачають в Україні, тим самим підтримуючи курс гривні і внутрішній попит.

Читайте також:

З іншого боку, на вартість гривні “тиснуть” виплати за міжнародними кредитами. Через це міжнародні резерви за всього за один місяць – вересень – скоротилися на 9,2%, до $28,7 млрд. Усього на погашення та обслуговування кредитів довелося витратити $2,5 млрд грн. Але пікові виплати вже позаду, тому причин для занепокоєння немає.

У вересні на валютному ринку України пропозиція долара значно перевищувала попит, Нацбанку навіть довелося викупити надлишки в розмірі $139,6 млн. Гойла називає ще один негативний фактор: на початок жовтня їхні портфелі зменшилися на 0,92 млрд грн – до 97,61 млрд. іноземців не влаштовує поточна прибутковість цих паперів. Імовірно, частина вивільнених коштів буде виводитися ними в материнські юрисдикції, що створить додатковий тиск на гривню.

Читайте також:

Утім заступник голови НБУ Сергій Ніколайчук заявив, що поточне зростання курсу гривні допомагає стримувати прискорення інфляції. Отже, регулятор не буде прагнути до зміцнення долара. Аналітикиня Concorde Capital Євгенія Ахтирко додає: подорожчання долара мало відбуватися ще у вересні, але настане із запізненням тільки цього місяця.

Поступово американська валюта буде рухатися до психологічної позначки 27 грн/$. Попри це, в найближчий тиждень у американської валюти, як вважають аналітики, більше шансів перебувати близько іншої психологічної позначки – 26 грн/$.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *