12 хвилин тому! Залп на 110 км від кордону: наступ на Харків? ЗСУ йдуть – переможемо!

Українська армія могла б змусити Росію припинити обстріли Харкова, однак існує одне величезне “але”.

Військовий експерт Олег Жданов в інтерв’ю НВ розповів про перепони.

“Там є одне величезне “але“. Справа в тому, що близькість міста до кордону дає російським можливість обстрілювати його зі своєї території. Навіть якщо ми відсунемо їх до державного кордону, це може не принести очікуваного результату. Вони можуть поставити дивізіон [систем залпового вогню] Смерчу вздовж кордону, дивізіон тактичних ракет Точка У, яка летить на 110 км. Від Харкова до Білгорода – 110 км”, – розповів Жданов.

Однак військовий експерт надав варіант вирішення проблеми близькості Харкова до лінії фронту. Він вважає, що потрібно зміцнити ППО та встановити протиракетну оборону.

Нагадаємо, що навіть під страхом найбільших погроз Україна не піде на будь-які поступки Росії, пов’язані з територіальними компромісами. Подібні кроки тільки відкладуть війну на майбутнє. Київ зацікавлений у звільненні всіх своїх територій і поверненні до міжнародно визнаних кордонів в рамках 1991 року. Саме сьогодні є шанс завдати нищівного удару по противнику. Про це заявив секретар Ради національної безпеки і оборони Олексій Данілов.

У своєму Twitter-акаунті чиновник написав, що Київ не погодиться на територіальні поступки Москві. Такі кроки тільки відкладуть війну на майбутнє. Мета України – повернення всіх своїх земель в рамках кордонів на 1991 рік.

За його словами, тепер у Києва є шанс завдати нищівного удару по окупантах.

“Стосовно питання, в яких межах відновлення кордонів є метою України? Тільки повна деокупація до кордонів 1991 р. Будь-який територіальний компроміс з Кремлем, – це війна, відкладена на майбутнє. Саме сьогодні у нас є шанс перебити хребет російському “колосу на глиняних ногах”, – підкреслив Олексій Данілов.

Українській армії поки не вистачає кількості зброї, щоб розпочинати ефективний контрнаступ на всіх напрямках.

Про це повідомив військовий експерт Олег Жданов.

На його думку, наразі не вистачає номенклатури необхідного озброєння, зокрема мінометної артилерії, яка є одним з найефективніших засобів протидії ворожій піхоті та оборони української піхоти.

“Ця частина артилерії просто випала. На Заході є гарні зразки самохідної мінометної артилерії і навіть автоматичних та напівавтоматичних мінометів на самохідній броньованій базі. Ось, вона якось вибула”, – зазначив Жданов.

Крім того, Україні гостро необхідна бойова авіація, оскільки радянських літаків недостатньо для протидії ворожим силам. Також необхідні більш модернізовані танки за ті, які є на озброєнні ЗСУ й ті, які партнери передають Україні.

“Не вистачає кількості (озброєння)… Чим більше триває війна, тим більше посилюється усвідомлення небезпеки цієї війни для західних країн. Рожева фарба з їхніх окулярів починає змиватися. Коли небезпека посилюється, виникає питання: “Чому ми віддаємо своє озброєння? Ми ж слабшаємо” – пояснив Жданов.

За його словами, Європа розділилася на стару та нову. Нова Європа готова віддавати українцям всю необхідну зброю, щоб сприяти власній безпеці, а стара Європа відмовчується.

“Найхитрішим виявився президент Франції Макрон. Як тільки йому дорікали, що Франція не допомагає Україні, він відразу давав нам батарею “Цезарів”. Три хвилі таких було, тричі вони відкупилися шістьма гаубицями “Цезар”. А Німеччина постійно у скандалах щодо постачань озброєння. Ніхто не хоче віддавати без гарантій. Потрібні або гарантії безпеки, або гроші за озброєння, або вони не хочуть послаблювати свою армію”, – резюмував Жданов.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *