Зеленський готовий! Зустріч з Путіним – вирішити нагальні проблеми. У Кремлі відтягують неминуче!

Президент України Володимир Зеленський готовий до особистої зустрічі з президентом Російської Федерації Володимиром Путіним, щоб раз і назавжди припинити стрілянину на Донбасі.

Про це заявив прес-секретар президента України Сергій Никифоров на брифінгу 27 липня в річницю введення режиму припинення вогню на сході України.

Чи потрібна саме зараз зустріч Зеленського і Путіна? Чи зможе український президент домогтися від Кремля реальних зрушень у врегулюванні конфлікту?

Політолог, політичний консультант Володимир Фесенко звертає увагу, що мова не йде про зустріч Зеленського з Путіним саме зараз, негайно. За його словами, ця тема обговорюється вже кілька місяців, і поки невідомо, чи відбудеться така зустріч.

“Чи необхідно це, в тому числі для того, щоб вивести переговорний процес по Донбасу з чергового глухого кута? На мій погляд, так. Так, особиста зустріч Зеленського і Путіна на саміті” Нормандської четвірки “в Парижі в грудні 2019 року сприяла досягненню домовленості про продовженні транзиту російського газу через Україну до 2024 року “, – нагадав Володимир Фесенко.

На його думку, зараз не так багато шансів на якісь реальні компроміси по врегулюванню конфлікту на Донбасі.

“Я не бачу на даний момент готовність до таких компромісів з боку Путіна. Але, як мінімум, треба обговорювати необхідність припинення вогню, нове перемир’я (без якого не може бути ніякого подальшого руху вперед по врегулюванню конфлікту на Донбасі), необхідність зняття військової напруги на кордоні між Росією і Україною. Тобто предмет для переговорів є, і він дуже значущий, – акцентує Володимир Фесенко.

– І навіть якщо мало шансів на позитивний результат переговорів, треба боротися до кінця, намагатися використовувати навіть мінімальні шанси “.

Політичний експерт Світлана Кушнір розмірковує наступним чином:

“Трохи наївне президентське” раз і назавжди “в перші місяці правління Зеленського дивувало і розчулювало, зараз – дратує. І дратує не тільки Кремль, Берлін, Париж, а й саму Україну. Смішно сподіватися, що Путін погодитися щось зробити заради встановлення миру в Україні, повернення наших територій, просто тому, що потрібен мир “.

Світлана Кушнір закликає не обманювати себе і визнати, що РФ свою позицію не міняла з 2014 року:

“Росія – не учасник конфлікту”, “все це – громадянська війна на території сусідньої держави, де (на думку РФ) ще і гноблять російськомовне населення”.

В цей же час, відзначає політексперт, на території ОРДЛО видано понад півмільйона паспортів РФ, в сірій зоні працюють “узгоджені” з росіянами-силовиками підприємства, повним ходом йде повна зачистка всього українського, а інформпростір міцно за РосЗМІ…

“Що ж зробила за цей час Україна для жителів ОРДЛО? Які ініціативи ми можемо на чашу ваг покласти в протистоянні з РФ? – запитує Світлана Кушнір.

– Вирішити конфлікт з РФ можна виключно шляхом конгеніальних пропозицій, які і чекає, схоже, Путін від Зеленського. Навесні цього року Путін чітко заявив, що говорити про АРК і ОРДЛО з українським президентом не буде. Але може зустрітися і обговорити низку питань двосторонніх відносин, зокрема, торговельні. Для російської держави (почитайте останню статтю Путіна) українці і росіяни – один народ. Що найцікавіше, 41% громадян України думають з Путіним в унісон “.

У грудні 2019 року Зеленського попереджали, що він не просто “подивиться в очі Путіну”, а повинен вичавлювати з цієї зустрічі максимум, зазначає Світлана Кушнір. Бо на подібну політико-дипломатичну поступку у вигляді зустрічі Путін в попередні роки ні в якому разі не погоджувався.

“Незрілість тодішнього оточення і самого шостого президента звелися лише до Паризькому комюніке, в яке тепер Зеленського, як кошеня, тикають і Франція, і Німеччина – через нереалізацію пунктів в цілому і формули Штайнмайера зокрема. Треба пам’ятати, що загравати з досвідченим вовком ти можеш скільки завгодно, але коли справа доходить до реальних справ, тут першість за хитрим, спритним і ініціативним. Ми ж спостерігаємо третій рік, як все “хитрощі української дипломатії” росіяни зводять на «ні» легким ігнором “, – вважає Світлана Кушнір .

На її думку, зустріч Зеленського з Путіним навряд чи може відбутися найближчим часом. І до неї не підштовхнуть останні зведення з лінії розмежування, що фіксують збільшення втрат.

Джерело: korupciya.com

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *