Прямо в ефірі! Кулеба «вибухнув» – Порошенко в ауті, попустили на очах у всіх. Зеленський не змовчить

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба в прямому ефірі посперечався з нардепкою з партії Петра Порошенка Іванною Климпуш-Цинцадзе. Про це розповів на своїй сторінці у Фейсбук політолог Володимир Фесенко, який також брав участь у програмі – він також проаналізував дискусію.

«Вчора був свідком і частково учасником дискусії в програмі «Свобода слова» на ICTV про те, як нам слід поводитись із західними партнерами. Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба сказав, що нам треба позбуватись «партнерозалежності». На що його опонентка з «Євросолідарності» (Іванна Климпуш-Цинцадзе) сказала, що нам не можна ображати наших партнерів і «витирати об них ноги»», – написав він.

І тут же продовжив, що «в цій дискусії не варто кидатися в крайнощі» і «боятися критикувати» не варто:

«Ніхто з нинішніх українських керівників не ображає наших західних партнерів, тим більше «не витирає ноги об них». А от публічна критика наших партнерів (з боку Президента Зеленського і МЗС України) з’явилась і, на жаль, для цього є підстави. Не треба боятися критики наших партнерів, коли вони діють всупереч нашим інтересам, і про наші інтереси треба чітко і публічно нагадувати, і не тільки за закритими дверима дипломатичних перемовин. Якщо тільки ходити навшпиньки, заглядати в рота впливовим партнерам, виконувати все, що скажуть в Вашингтоні, Брюсселі чи Берлині, то нас будуть сприймати лише як пасивних виконавців, і врешті решт будуть нехтувати нашими інтересами, як, на жаль, це неодноразово відбувалося в нашій нещодавній історії.

Інша річ, що відстоюючи власні інтереси ми також не можемо нехтувати правилами партнерських відносин і власними зобов’язаннями. Публічна критика наших партнерів має бути дипломатичною по формі, і не сприйматися як демонстрація образ чи недовіри до партнерів, тим більше як відмова від партнерських стосунків. Тобто треба звертати особливу увагу і на форму такої критики.

Ми маємо посилювати нашу суб’єктність у міжнародних відносинах, активно, в тому числі і публічно відстоювати наші національні інтереси, зокрема і в стосунках з нашими західними партнерами. Але одночасно нам треба не тільки підтримувати, а й зміцнювати і масштабно, інтенсивно розвивати наші партнерські відносини із Західним світом. Це наш вагомий ресурс і в протистоянні російській агресії, і в модернізації нашої країни», – зазначив політолог.

До слова, найгучніший скандал цього тижня – це російсько-угорський контракт про транзит газу в обхід України. І Дмитро Кулеба вже відреагував, закликавши Угорщину «не розкручувати емоції».

«Закликаю угорських партнерів зараз не розкручувати емоції. Вони часто кажуть про Україну різні речі, які нам не подобаються, але ми не реагуємо на це емоційно. Потрібно діяти прагматично, шукати вихід з цієї кризи, який буде відповідати інтересам і України, і Угорщини – тому що це також відповідає інтересам Європи», – зазначив Дмитро Кулеба.

Він зауважив, що Україна не заперечує права Угорщини укладати контракт із “Газпромом”, але що можливо було укласти не менш вигідну угоду, яка передбачала би транзит через Україну.

«Ми розуміємо, що питання виключення України зі схеми транзиту було вимогою РФ. Угорщина цю вимогу прийняла. Це не відповідає нашим інтересам, ми свої інтереси захищаємо – ось і вся історія», – зазначив міністр закордонних справ.

Джерело: korupciya.com

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *